Υπό το πρίσμα του «Πλήθωνα» το Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα

Το υπουργείο Παιδείας, μετά την ψήφιση του Ν. 3848/2010 για τη Δημόσια Εκπαίδευση και την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου (Φ12/620/61531/Γ1/31-5-2010)...
Τρίτη, 24 Αύγουστος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Υπό το πρίσμα του «Πλήθωνα» το Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα

Το υπουργείο Παιδείας, μετά την ψήφιση του Ν. 3848/2010 για τη Δημόσια Εκπαίδευση και την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου (Φ12/620/61531/Γ1/31-5-2010) με την οποία παρουσίασε το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα για τα 800 ολοήμερα σχολεία ενιαίου αναμορφωμένου προγράμματος, ξεκινά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2010-2011, την άμεση εφαρμογή του.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα αυτό ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων», τονίζεται ότι «τα ανωτέρω σχολεία, μεταξύ των οποίων είναι και τα δημοτικά σχολεία της Σπάρτης 1ο και  3ο,  επιλέχθηκαν με αδιαφανείς και αυθαίρετες διαδικασίες χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων και δίχως τον απαραίτητο δημοκρατικό διάλογο».
Όπως επισημαίνουν οι υπογράφοντες για το ΔΣ του συλλόγου κκ. Δημήτρης Ξιάρχος (πρόεδρος) και Γιάννης Μητράκος (γραμματέας), με την εφαρμογή του νέου προγράμματος γίνονται  τα πρώτα βήματα για το «σπάσιμο» του ενιαίου  χαρακτήρα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την προσαρμογή του ελληνικού δημόσιου σχολείου στη λογική των δεξιοτήτων και όχι της ολοκληρωμένης μόρφωσης. Ουσιαστικά επιχειρείται -προσθέτουν οι ανωτέρω- η αντικατάσταση των αναλυτικών προγραμμάτων μαθημάτων από ένα μίνιμουμ «μετρήσιμων εκπαιδευτικών στόχων», επεξεργασμένων από τον ΟΟΣΑ και την Κομισιόν, με κεντρικούς πυλώνες, την ικανότητα στη χρήση της ελληνικής γλώσσας, το χειρισμό των μαθηματικών εννοιών, τις δεξιότητες στις φυσικές επιστήμες και την τεχνολογία καθώς και την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας και της γλωσσομάθειας.
Για εξοντωτικούς ρυθμούς μάθησης μιλούν εξάλλου οι υπογράφοντες, αφού τα σχολεία «Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος» καθιερώνουν την υποχρεωτική καθημερινή εφτάωρη παραμονή όλων των μαθητών στο σχολείο με όσους κινδύνους συνεπάγεται το γεγονός αυτό για την ψυχοσωματική υγεία των μικρών παιδιών.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα εξής:
«Στα νέα προγράμματα κυριαρχεί η προσθετική αντίληψη για τη γνώση, η οποία αθροίζει και συσσωρεύει γνωστικά αντικείμενα αμφίβολης αναγκαιότητας, αδιαφορώντας για την επικείμενη εξάντληση των μαθητών, αλλά και για τη δημιουργία νέων εκπαιδευτικών ανισοτήτων και μορφωτικών ελλειμμάτων. Έτσι:
- Η διαμόρφωση του νέου προγράμματος  με βάση 11 ξεχωριστά διδακτικά αντικείμενα για τις δύο πρώτε τάξεις, 13  για τις δύο μεσαίες και 15 για τις δύο τελευταίες, δεν βοηθούν τους μικρούς μαθητές να ελέγξουν και να συνειδητοποιήσουν την παρεχόμενη γνώση.
- Η διδασκαλία των Αγγλικών από την Πρώτη Τάξη του Δημοτικού, πριν ακόμα τα παιδιά συνειδητοποιήσουν τους μηχανισμούς λειτουργίας της ελληνικής γλώσσας, θα δημιουργήσει προβλήματα στη διδασκαλία της.
- Η ξεχωριστή διδασκαλία των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών από την πρώτη τάξη δεν θα βοηθήσει τους μικρούς μαθητές στην κατάκτηση των δυνατοτήτων αυτού του εργαλείου γιατί κανένα εργαλείο δεν είναι αυτοσκοπός. Αν ο Η/Υ δεν ενταχθεί σε κάποια χρήσιμη εκπαιδευτική διαδικασία τότε θα γίνει μια απλή παιχνιδομηχανή.
- Ο δήθεν πιλοτικός χαρακτήρας του νέου προγράμματος δεν συμβαδίζει με τη μεγάλη έκταση που έχει και την  υποχρεωτική συμμετοχή σ’ αυτό. Αυτή η ανακολουθία δημιουργεί βάσιμες υποψίες για μια μακρόχρονη διατήρηση  των 800 σχολείων με συνέπεια να έχουμε σχολεία δύο ταχυτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Όσον αφορά στις μεγαλόστομες κυβερνητικές εξαγγελίες για ψηφιοποίηση του νέου σχολείου και χρήση των διαδραστικών πινάκων και του Η/Υ σε κάθε θρανίο, κάνουμε την απλή επισήμανση πως όλ’ αυτά δεν έχουν καμιά μαγική ιδιότητα ώστε να εξαφανίσουν τα πολλά, μεγάλα, διαχρονικά και σοβαρά προβλήματα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, ούτε μπορούν να γεφυρώσουν τα χάσματα που υπάρχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Πέρα από το γεγονός ότι μόνο συμπληρωματικά μπορούν να βοηθήσουν, είναι φανερό πως στα σημερινά πλαίσια της δημοσιονομικής κρίσης και των περικοπών, οι διακηρύξεις αυτές  μοιάζουν σαν το παντεσπάνι για την όρεξη…μιας πεινασμένης δημόσιας εκπαίδευσης».       

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα