Μανιάτικη σύζευξη στη Μοντρέστα της Σαρδηνίας

Μετά από διακόσια πενήντα χρόνια οι μανιάτες του Οιτύλου και της Καργκέζε επανέρχονται στη Μοντρέστα της Σαρδηνίας, σε μία προσπάθεια...
Πέμπτη, 19 Αύγουστος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μανιάτικη σύζευξη στη Μοντρέστα της Σαρδηνίας

Μετά από διακόσια πενήντα χρόνια οι μανιάτες του Οιτύλου και της Καργκέζε επανέρχονται στη Μοντρέστα της Σαρδηνίας, σε μία προσπάθεια αδελφοποίησης και αναθέρμανσης του μανιάτικου στοιχείου στο ιταλικό νησί, με μία σειρά στρατηγικών δράσεων.
Το διήμερο 21 και 22 Αυγούστου θα γίνει η μεγάλη γιορτή του «Νόστου των μανιατών» στη Μοντρέστα, όπου και θα επισφραγίσουν τις κοινές καταβολές τους οι μανιάτες του Οιτύλου, της Καργκέζε της Κορσικής και της Μοντρέστας. Μάλιστα, η οργανωτική επιτροπή του προγράμματος προτίθεται να οργανώσει πολλαπλές εκδηλώσεις στο δεκαήμερο 21 με 29 Αυγούστου.
Καταρχήν θα αφιερώσει τρεις ημέρες σε καθένα από τους δήμους που συμμετέχουν, Οίτυλο, Καργκέζε και Μοντρέστα πριν την καταληκτική εκδήλωση 28-29/8, στην οποία θα συμμετέχουν επίσημα οι εκπρόσωποι και ενδεχομένως τα παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα των τριών δήμων. Στο πλαίσιο του δεκαημέρου θα γίνουν προβολές οπτικοακουστικού υλικού και φιλμ, εκθέσεις φωτογραφιών και διαφημιστικού τουριστικού υλικού, μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις και ημερίδες αφιερωμένες στην ιστορία των τριών δήμων. Συντονιστής της οργάνωσης του «Νόστου» είναι ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας κ. Γιάννης Κορίνθιος.
Ο «Νόστος-Montresta 2010» είναι μια πρωτοβουλία του δήμαρχου της Μοντρέστας κ. Antonio Zedda με πρώτιστο στόχο τον εορτασμό, μαζί με την ελληνική κοινότητα της Σαρδηνίας και σε συνεργασία με τους Δήμους του Οιτύλου και της Καργκέζε, των 250 χρόνων αυτής της εστίας του ελληνισμού της διασποράς. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη, της περιφέρειας της Σαρδηνίας και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.
Μάλιστα, αφού ολοκληρωθούν οι εν λόγω εκδηλώσεις, θα γίνει μία προσπάθεια -μέσω της κοινότητας της Σαρδηνίας και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιταλίας- να σταλούν στη Μοντρέστα δάσκαλοι για να κάνουν μαθήματα γλώσσας τα απογεύματα στα παιδιά και στους δημότες της πόλης.  Επίσης, θα σταλεί αίτημα στη γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού να φιλοξενούνται κάθε χρόνο παιδιά της Μοντρέστας, στα προγράμματα φιλοξενίας για τους ομογενείς.
Η Montresta οφείλει τις ρίζες και την ιστορική ταυτότητά της σε μια έξοδο και διασπορά των μανιατών από την Λακωνία στην Κορσική το1676. Ηττημένοι από τους Τούρκους το 1669, οι μανιάτες βρήκαν καταφύγιο και προστασία στη Δημοκρατία των Γενουατών. Πολλές οικογένειες διέφυγαν τότε στην Τοσκάνη, τη Γένουα και την Κορσική. Κι όταν οι κάτοικοι της Κορσικής επαναστάτησαν το 1731 περίπου κατά των Γενουατών οι Έλληνες απέφυγαν να εμπλακούν σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους Γενουάτες που τους είχαν συνδράμει. Η ουδέτερη στάση που κράτησαν τους έφερε σε ρήξη με τους επαναστάτες Κορσικανούς και γι’ αυτή υπέφεραν πολλά δεινά σε αντίποινα. Για πενήντα χρόνια υπέστησαν ξεριζωμούς και μετοικεσίες, μέχρι που τους δόθηκε η άδεια να εγκατασταθούν στο νέο τους χωριό την Καργκέζε. Μερικές οικογένειες τότε κατάφεραν να μετοικήσουν στη Σαρδηνία στο χωριό της Μοντρέστας, το οποίο και ίδρυσαν γύρω στα 1750 περίπου. Έτσι ιδρύθηκε η Μοντρέστα η ελληνική στη Σαρδηνία.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα