Τουριστική καμπή για τη Λακωνία

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης, με θέμα τις προτάσεις του ΞΕΕ για τον...
Παρασκευή, 21 Μάιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τουριστική καμπή για τη Λακωνία

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης, με θέμα τις προτάσεις του ΞΕΕ για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, το πρόγραμμα «Καλλικράτης», την πορεία της τουριστικής κίνησης και θέματα τουριστικής επικαιρότητας.
Η συνέντευξη έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΞΕΕ «Αλέξανδρος Κόττας» παρουσία πολλών εκπροσώπων τοπικών ενώσεων ξενοδόχων, μεταξύ των οποίων και του προέδρου του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Δημήτρη Πολλάλη, ο οποίος μίλησε για την πορεία της τουριστικής κίνησης και τα συγκεκριμένα προβλήματα που ο νομός μας αντιμετωπίζει.
«Οι τιμές των ξενοδοχείων είναι γενικά μειωμένες κατά 10% σε σχέση με τις περυσινές» σημείωσε ο κ. Τσακίρης. «Το γεγονός αυτό» συμπλήρωσε, «δείχνει πως οι τουριστικές επιχειρήσεις όχι μόνο απορρόφησαν την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά προχώρησαν σε περαιτέρω βελτίωση της τιμολογιακής τους πολιτικής επ’ ωφελεία των πελατών τους, στοχεύοντας στη διατήρηση του μεριδίου της αγοράς τους».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις προτάσεις του ΞΕΕ για τον νέο αναπτυξιακό νόμο.  
Επεσήμανε μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι παρά το γεγονός ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, κατέθεσε στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη, εμπεριστατωμένες προτάσεις, με στόχο την καλύτερη δομή, λειτουργία και αποτελεσματικότητα του νέου αναπτυξιακού νόμου, η υπουργός μέχρι σήμερα αρνήθηκε να τις συζητήσει, παρά την σωρεία των σχετικών αιτημάτων επικοινωνίας από την πλευρά του Επιμελητηρίου.
Σχετικά με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», ο κ. Τσακίρης επεσήμανε ότι ο τουριστικός κλάδος κρίνει αναγκαία τη διοικητική μεταρρύθμιση και κατ’ επέκταση θεωρεί θετικό το κείμενο που έχει δοθεί για δημόσια διαβούλευση. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η αξιοποίηση και ανάδειξη της τουριστικής προσφοράς θα πρέπει να αποτελεί κύρια παράμετρο κατά τον σχεδιασμό των οργάνων και των λειτουργιών των νέων διοικητικών δομών. Επίσης, τόνισε ότι η σπουδαιότητα του νομοθετήματος επιβάλλει τη συστηματική διαβούλευση του υπουργείου με φορείς όπως το ΞΕΕ, προκειμένου να αποφευχθούν κενά και αδυναμίες που ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, ο οποίος κατά κοινή ομολογία είναι ο  πιο σημαντικός  τομέας της εθνικής οικονομίας.
Συνοψίζοντας, ο πρόεδρος του ΞΕΕ ανέφερε ότι ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε μια δύσκολη και αποφασιστική για το μέλλον του καμπή, η οποία επιβάλλει τη συνεργασία όλων, όπως της πολιτείας, των φορέων, των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στον ευρύτερο τουριστικό τομέα, προκειμένου ο ελληνικός τουρισμός να είναι σε θέση να δώσει την ώθηση που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Προς την κατεύθυνση αυτή σχολίασε πως θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά το ΞΕΕ, με τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις του.
«Μετράνε τις αντοχές τους οι ξενοδόχοι» επισήμανε κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΞΕΕ, κ. Δημήτρης Πολλάλης, αναφέροντας αναλυτικότερα τα εξής:
«Η γενικότερη περιρρέουσα κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, επηρεάζει αρνητικά την τουριστική κίνησης σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η κρίση που βιώνουμε έχει προκαλέσει προφανή οικονομική στενότητα στο καταναλωτικό κοινό, δημιουργώντας αρνητική ψυχολογία για αγορές, που έχουν ως συνέπεια την έλλειψη ενδιαφέροντος για διακοπές. Ως εκ τούτου, στο νομό Λακωνίας παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σημαντική πτωτική τάση στις κρατήσεις, η οποία αγγίζει σε ποσοστό το 30%.
Όλα τα ανωτέρω, καθώς επίσης και η απουσία ρευστότητα εκ μέρους των τραπεζών, έχουν φέρει σε απόγνωση αλλά και σε δεινή οικονομική κατάσταση όλους τους επιχειρηματίες του τουριστικού χώρου».
Καταλήγοντας, ο κ. Πολλάλης αναφέρθηκε στο αρνητικό κλίμα που δημιουργείται από τις αλλεπάλληλες διαδηλώσεις και τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία όπως σχολίασε «αμαυρώνουν την τουριστική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα καταστρέφεται η μοναδική ελπίδα οικονομικής ανάκαμψης που μπορεί να προσφέρει ο τουρισμός».
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti