Στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου ο Μυστράς

«Η πολυπλοκότητα της πολιτισμικής του σύνθεσης»
Σάββατο, 15 Μάιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου ο Μυστράς

Διεθνές συνέδριο με θέμα «Μυστράς: Ταυτότητες και Προσανατολισμοί», πραγματοποιείται την ερχόμενη Πέμπτη 20 Μαΐου στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη Αμερικανικής Σχολής στην Αθήνα (Αναπήρων Πολέμου 9).
Το σημαντικό αυτό συνέδριο θα φωτίσει τη σχέση της καστροπολιτείας του Μυστρά με την αρχαιότητα, την Κωνσταντινούπολη και τη Δύση, ώστε να αναδειχθεί η τεράστια συμβολή του τελευταίου αυτού προπυργίου του Βυζαντίου στον ελληνικό πολιτισμό.
Διοργανωτές της ημερίδας είναι το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με το ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας και τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.
Κατά την πρωινή συνεδρία που θα λάβει χώρα από τις 10.00΄ έως τις 12.00΄ το πρωί, το λόγο θα πάρουν ο επιμελητής του Μουσείου Αθηνών κ. Σταύρος Αρβανιτόπουλος με θέμα «Μυστράς: Τοπογραφία, πολιτική εξουσία και κοινωνία» και ο ερευνητής του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών και Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Ηλίας Αναγνωστάκης με θέμα «Μυστράς versus Μονεμβασία στον ανταγωνισμό των χρυσοβούλλων». Θα μιλήσουν επίσης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Κρήτης κ. Αντωνία Κιουσοπούλου για τις «Κοινωνικές αντιθέσεις στο Δεσποτάτο του Μυστρά το 15ο αι» και ο διδάσκων του  Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ. Ιωάννης Σμαρνάκης για το θέμα  «Εξουσία και λόγιοι στο Μυστρά τον 15ο αι».
Κατά το δεύτερο μέρος της πρωινής συνεδρίας από τις 12.30 έως τις 14.00 μμ, ομιλητές θα είναι ο κ. Jean-Michel Spieser, Université de Fribourg, «Tradition and innovation in the Pantanassa», η καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Μελίτα Εμμανουήλ για το «Το εικονογραφικό πρόγραμμα της Περιβλέπτου και ο κτήτορας» και η προϊσταμένη της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Αναστασία Κουμούση πραγματευόμενη τις «Επιδράσεις της τέχνης του Μυστρά στη ζωγραφική του 14ου-15ου αιώνα στην Αχαΐα. H Παλαιά Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας και οι Δεσπότες Παλαιολόγοι».
Η ημερίδα θα συνεχιστεί με την απογευματινή συνεδρία από τις 6.00΄ έως τις 8.00΄ το απόγευμα.  
Κεντρικοί ομιλητές θα είναι η Silvia Ronchey, Università di Siena: Cleopa in Mystras: life and death, Platonic initiation and political metamorphosis of a fifteenth-century Italian princess, fatally attracted by Byzantium, ο επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Τίτος Παπαμαστοράκης, «Μυστράς και Κωνσταντινούπολη: αμφίδρομες σχέσεις», η γενική διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς κ. Ασπασία Λούβη-Κίζη, «Isabelle de Lusignan-Ζαμπέα ντε Λεζινάω (1348-1380): Η εμβέλεια της Δύσης στο Δεσποτάτο» και ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, «Ο Μυστράς και η πρόσληψη της αρχαίας Σπάρτης κατά τους Παλαιολόγειους χρόνους».
Το συνέδριο θα συνοδεύεται από μικρή έκθεση περιηγητικών βιβλίων που επιμελήθηκε η ιστορικός κ. Αλίκη Ασβεστά.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti