Νέα στέγη για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους

Οριστικά φαίνεται να έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη μελέτη αποπεράτωσης του δημοσίου κτηρίου ΒΚ717 (Παλαιό Πρωτοδικείο Σπάρτης) Η σπαρτιατική...
Πέμπτη, 18 Μάρτιος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Νέα στέγη για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους

Οριστικά φαίνεται να έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη μελέτη αποπεράτωσης του δημοσίου κτηρίου ΒΚ717 (Παλαιό Πρωτοδικείο Σπάρτης)
Η σπαρτιατική κοινωνία, ένθερμα υποστήριξε την παραχώρηση του δημοσίου κτηρίου στην υπηρεσία, προκειμένου να στεγαστούν σ’ αυτό τα  Γενικά Αρχεία του Κράτους-Αρχεία Νομού Λακωνίας.
Η  μελέτη ανατέθηκε, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Φ472/2379/15734/ΣΤ3/10.2.2010  απόφαση του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Δ/ση Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Σχεδίων), σε σύμπραξη γραφείων μελετών.
Οι υπεύθυνοι για το έργο ξεκίνησαν τις εργασίες τους την προηγούμενη εβδομάδα 10 έως 12 Μαρτίου, προχωρώντας στην οριστική αποτύπωση του κτιρίου.
Η προϊσταμένη των ΓΑΚ νομού Λακωνίας, ιστορικός-αρχειονόμος κ. Καλλιόπη Γαβαλά, εκφράζει τις ελπίδες της, ότι σύντομα με την υλοποίηση της οριστικής  μελέτης για τις ανάγκες της συγκεκριμένης υπηρεσίας, θα προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου. 
Σε δηλώσεις της στο «ΛΤ» η προϊσταμένη της υπηρεσίας, σημείωσε ότι η μελέτη βρίσκεται σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι σε επίπεδο προεργασίας, έχει ήδη γίνει προκήρυξη των τευχών, καθώς και οι απαραίτητες προσφυγές οι οποίες και ξεπεράστηκαν. Μάλιστα, το έργο έχει ήδη λάβει έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού, όπως συμπληρώνει, ενώ επίσης έχει γίνει ανάθεση σε μελετητή, ο οποίος επισκέφθηκε την υπηρεσία και «προχωράει» την εν λόγω μελέτη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κ. Γαβαλά και δεδομένης της παραπάνω χρονοβόρας διαδικασίας, η ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται σε περίπου ένα εξάμηνο, όπου θα προκηρυχθεί και η αποπεράτωση. Παρά το γεγονός βέβαια ότι η ίδια είχε θέσει ως χρονικό περιθώριο αποπεράτωσης τον ένα χρόνο, ο μελετητής τη διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου.
Αξιολογώντας τη σημαντικότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος, η προϊσταμένη της υπηρεσίας τόνισε, πως τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και συγκεκριμένα του νομού μας, καθρεφτίζουν την ιστορία όχι μόνο της πόλης μας αλλά και ολόκληρης της Λακωνίας. Η υπηρεσία έχει στην παρακαταθήκη της ιστορικά αρχεία από το 15ο αιώνα μέχρι και σήμερα, ενώ δε το υλικό που διαθέτει σε μορφή αρχείων, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, επεσήμανε η κ. Γαβαλά. Το παλαιό Πρωτοδικείο Σπάρτης λοιπόν, θα καταστεί ένα διατηρητέο κτίσμα του 19ου αιώνα, το οποίο θα εκπροσωπήσει επάξια τόσο την ιστορία, όσο και το περιεχόμενό του, της νεότερης δηλαδή ιστορίας της Λακωνίας.
Αναλυτικότερα μάλιστα, ανέφερε στην εφημερίδα μας, ότι η αποπεράτωση του κτηρίου θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή ανελκυστήρα, συστήματα ειδικής θερμοκρασίας για τα έγγραφα, τουαλέτες σε όλους τους ορόφους, ενώ επιπλέον θα παρέχει και πρόσβαση για ΑΜΕΑ.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πολυλειτουργικό κτήριο, όπου θα παρέχεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να μελετήσει τα έγγραφα του νομού μας (να λειτουργεί δηλαδή ως αναγνωστήριο), αλλά ταυτόχρονα να καθίσταται ο χώρος πρόσφορος για εκδηλώσεις, συνέδρια αλλά και παρουσιάσεις.
Κάνοντας ένα γενικό απολογισμό, η κ. Γαβαλά πρόσθεσε πως το παλαιό Πρωτοδικείο Σπάρτης με την αποπεράτωσή του, αποτελεί το «κλείσιμο» μιας μακρόχρονης πορείας συντήρησης και διατήρησης των ΓΑΚ και μάλιστα σε περιβάλλον ελεγχόμενο, προκειμένου να διασωθούν στο μήκος του χρόνου.   
Το μεγάλο λοιπόν στοίχημα για την ίδια, είναι οι συνθήκες φύλαξης των αρχείων, να μεταβούν από ένα ερασιτεχνικό επίπεδο -που βρίσκονται στην παρούσα φάση- σε επαγγελματικό, εφόσον αυτά θα στεγαστούν σε χώρους ειδικά διαμορφωμένους, κλιματικά.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα