Η ετήσια συνέλευση της Ένωσης Ξενοδοχείων. Παρουσίαση σχεδίου μάρκετινγκ για την τουριστική Λακωνία

Η εξεύρεση τρόπων προβολής του νομού μας και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των τουριστικών υποδομών απασχόλησαν μεταξύ άλλων την 7η ετήσια...
Παρασκευή, 05 Μάρτιος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η ετήσια συνέλευση της Ένωσης Ξενοδοχείων. Παρουσίαση σχεδίου μάρκετινγκ για την τουριστική Λακωνία

Η εξεύρεση τρόπων προβολής του νομού μας και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των τουριστικών υποδομών απασχόλησαν μεταξύ άλλων την 7η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3/3 στο «Sparta Inn».
Αρχικά διεξήχθησαν οι αρχαιρεσίες της ένωσης και στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μάρκετινγκ, το οποίο προορίζεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με τη νομαρχία, τους δήμους και άλλους τοπικούς φορείς.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος της ένωσης κ. Δημήτρης Πολλάλης, ο οποίος μίλησε για τα πεπραγμένα του 2009.
Ο απολογισμός όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο, έχει ως εξής:
Στο πλαίσιο των αδιάκοπων προσπαθειών για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη Λακωνία, η ένωση συμμετείχε σε διάφορες τουριστικές εκθέσεις τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό επίπεδο, άλλοτε με δικό της περίπτερο, άλλοτε φιλοξενούμενη σε περίπτερο της νομαρχίας. Ενδεικτικά συμμετείχαμε στην Active Trip 2009 στη Πάτρα, στην Έκθεση Λακωνικών Προϊόντων στο Μετρό Συντάγματος, στην Έκθεση Μαθητικός Τουρισμός Περιβάλλον και Παιδεία, στη Mitt 2009 στη Μόσχα, στο Τουριστικό Πανόραμα με τιμώμενη περιοχή τη Λακωνία και στη Philoxenia Θεσσαλονίκης.
Παραχωρήθηκαν ραδιοτηλεοπτικές συνεντεύξεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.
Τον Ιούλιο του 2009, η εκπομπή του ΑΝΤΙ Radio «Πάει Μακριά η Βαλίτσα» που παρουσίασε η γνωστή δημοσιογράφος Βίκυ Βαμιεδάκη, έκανε 3ωρο αφιέρωμα στο νομό Λακωνίας, στην οποία συμμετείχαμε ενεργά καθόλη τη διάρκεια της εκπομπής. Τα ξενοδοχεία της ένωσης πρόσφεραν 18 3ήμερα, τα οποία κληρώθηκαν σε ακροατές του σταθμού.
Λάβαμε μέρος στο 5ο Διεθνές Συνέδριο, για τα συνέδρια και τα ταξίδια κινήτρων, ΙΜΙC 2009, με θέμα «Πουλώντας προορισμούς, χώρους φιλοξενίας εκδηλώσεων και υπηρεσίες. Οι προσδοκίες των προμηθευτών - Οι απαιτήσεις των πελατών», που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Αθηναΐς».
Παράλληλα συμμετείχαμε ενεργά στο 3ο Ελληνικό Συνέδριο Τουρισμού, που διοργάνωσε η Ακαδημία Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (ΑΤΕΜ) σε συνεργασία με την Ερευνητική Μονάδα Τουρισμού του Αθηναϊκού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Έρευνας (ΑΘΙΝΕΕ), που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο St. George Lycabettus στην Αθήνα.
Διακεκριμένοι ομιλητές παρουσίασαν και σχολίασαν στις τέσσερις ενότητες του συνεδρίου, θέματα σχετικά με το θεραπευτικό - ιαματικό τουρισμό, τις ειδικές - εναλλακτικές μορφές τουρισμού και της τουριστικής πολιτικής και προβολής.
Στην ημερίδα που συνδιοργάνωσε η Travel Media Applications και ο Όμιλος «Εξπρές» Καλοφωλιά, στο πλαίσιο της 14ης Έκθεσης «Τουριστικό Πανόραμα» με θέμα «Οι e προορισμοί μοχλός για την τουριστική περιφερειακή και επιχειρηματική ανάπτυξη», με εισηγήτρια τη δρα Μαριάνα Σιγάλα - καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, συμμετείχαμε στη συζήτηση σχετικά με την χρησιμοποίηση των δυνατοτήτων του διαδικτύου και γενικότερα του ηλεκτρονικού marketing ως ένα κομβικό σημείο για την τουριστική ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της φετινής «τουριστικής κρίσης», η ένωση σε συνεργασία με την εταιρεία «OnWebCenter Hellas AE» προχώρησε σε συμφωνία κατασκευής ειδικής διαφημιστικής ιστοσελίδας, η οποία αναρτήθηκε στο www.gobiz.gr με σκοπό την προώθηση των ξενοδοχείων της Λακωνίας σε όλη την Ελλάδα.
Η προωθητική αυτή κίνηση (e-marketing) απευθύνθηκε σε 250.000 έλληνες (ενεργά e-mail) και πραγματοποιήθηκε από 25 Ιουνίου έως και 24 Ιουλίου 2009.
Με ένα ειδικό σύστημα πραγματικού χρόνου (real time) ο κάθε ξενοδόχος μπορούσε να παρακολουθεί την εξέλιξη της εν λόγω διαφημιστικής καμπάνιας συλλέγοντας παράλληλα και τα απαραίτητα στατιστικά στοιχεία.
Η γνωστή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Μένουμε Ελλάδα», με επικεφαλής τη δημοσιογράφο Ολυμπία Σαββίδου, επισκέφτηκε κατ’ επανάληψη περιοχές της Λακωνίας.
Η δημοσιογραφική ομάδα φιλοξενήθηκε σε ξενοδοχεία μέλη της ένωσης.
Εκταμιεύτηκε από τον ΕΟΤ το ποσόν των 15.000 ευρώ, ως οικονομική ενίσχυση, κατόπιν αιτήματος της ένωσης σε συνεργασία με άλλες ενώσεις πυρόπληκτων περιοχών.
Στον 25° πανελλαδικό 2ήμερο εορτασμό του Οσίου Σαμψών, προστάτη των ξενοδόχων, που διοργανώνει η Ένωση Ξενοδόχων Επαρχίας Άργους, η Ένωση ξενοδοχείων Λακωνίας έδωσε και πάλι το «παρών».
Η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας, σε συνεργασία με την εταιρεία Διαδικτυακών εφαρμογών OnWebCenter ΑΕ, ολοκλήρωσε την κατασκευή εξελιγμένου συστήματος on-line κρατήσεων για όλα τα ξενοδοχεία, μέλη της ένωσης.
Το όλο εγχείρημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα δαπανηρό, έχει πληρωθεί εξ’ ολοκλήρου από την ένωση.
Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου το σύστημα travel.gobiz.gr επιστρατεύει πρωτοποριακές μεθόδους και τεχνικές πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα, με κύριο άξονα την κεντρική διαχείριση πραγματικού χρόνου των κρατήσεων τους.
Λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη δεινή οικονομική κρίση, είμαστε σίγουροι ότι όλη αυτή η πρωτοποριακή προσπάθεια, θα συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση των κρατήσεων, αλλά και θα δημοσιοποιήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις μας, μέσω διαδικτύου, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το μάρκετινγκ της Λακωνίας ανατέθηκε από την Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας στον δρα Δημήτρη Κούτουλα, ειδικό σύμβουλο τουριστικού μάρκετινγκ και πανεπιστημιακό.
Για την τεκμηρίωση του σχεδίου μάρκετινγκ διενεργήθηκε εκτενής έρευνα τόσο μεταξύ των ξενοδόχων όσο και μεταξύ των επισκεπτών του νομού που συμπλήρωσαν πάνω από χίλια ερωτηματολόγια.
Στο σχέδιο περιγράφεται η βήμα προς βήμα υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μάρκετινγκ για τις τουριστικές περιοχές της Λακωνίας με στόχο την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος με ένα περιορισμένο κονδύλι προβολής.
Η μελέτη αναλύει την απαιτούμενη οργάνωση και τη στελέχωση του φορέα που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα μάρκετινγκ, ενώ προτείνει την ενδεδειγμένη κατανομή ρόλων μεταξύ δήμων και Περιφέρειας στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται με τον «Καλλικράτη».
Το νέο σχέδιο για το μάρκετινγκ της Λακωνίας, θα αποτελέσει το «εργαλείο» για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη του νομού Λακωνίας.
Η μελέτη έχει προσδιορίσει το υφιστάμενο τουριστικό προϊόν του νομού και έτσι με μια οργανωμένη πλέον τουριστική προώθηση σε βάθος χρόνου, πιστεύω ότι θα αυξηθεί η τουριστική ζήτηση για τη Λακωνία.
Κατά την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Δεκεμβρίου 2009, ο πρόεδρος της Ένωσης επανεκλέγεται σύμβουλος στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΞΕΕ ως εκπρόσωπος Πελοποννήσου, ενώ παράλληλα με συντριπτική πλειοψηφία εξελέγη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής.
Η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας συμμετέχει δια εκπροσώπων της στη Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής (ΝΕΤΠ Λακωνίας), στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ Λακωνίας) και στη Συμβουλευτική Επιτροπή του ΟΑΕΔ Λακωνίας.
Το ΔΣ διαχειρίστηκε τα οικονομικά της ένωσης με συνέπεια, υπευθυνότητα και πλήρη διαφάνεια.
Κατά το 2009 διενεργήθηκαν 12 συνεδριάσεις διοικητικού συμβουλίου, ήτοι μία φορά ανά μήνα, όπως προβλέπεται από το καταστατικό.
Ο κ. Πολλάλης αφού ευχαρίστησε τα μέλη του ΔΣ για την αμέριστη συμπαράσταση και συνέπεια που επέδειξαν καθόλη τη διάρκεια της θητείας τους, όλους τους ξενοδόχους καθώς και το νομάρχη κ. Κώστα Φούρκα για την αμέριστη συμπαράστασή του στις προσπάθειες της ένωσης, έδωσε το λόγο στον ειδικό σύμβουλο τουριστικού μάρκετινγκ δρ Δημήτρη Κούτουλα, ο οποίος εκπόνησε τη σχετική μελέτη για το μάρκετινγκ της Λακωνίας.
Τα σημεία στα οποίο στάθηκε στην ομιλία του ο κ. Κούτουλας ήταν η υφιστάμενη κατάσταση, η στρατηγική, το σχέδιο μάρκετινγκ και η υλοποίηση αυτού.
Τα παραπάνω τεκμηριώθηκαν από τον ομιλητή, με τα αποτελέσματα της έρευνας που έλαβε χώρα στο νομό. Σύμφωνα μ’ αυτά η συντριπτική πλειονότητα των τουριστών του νομού μας είναι έλληνες, ενώ οι διανυκτερεύσεις τους στα ξενοδοχεία ή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν ξεπερνούν τις δύο.
Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, οι επισκέπτες μένουν αρκετά ικανοποιημένοι από το φαγητό, τα ξενοδοχεία και τον επαγγελματισμό των ξενοδόχων, την ευγένεια την κατοίκων, το λακωνικό τοπίο και τα αξιοθέατα.
Με άριστα το δέκα, γύρω στο επτά βαθμολογούνται οι παραλίες, η διασκέδαση και η ελκυστικότητα των τιμών, ενώ χαμηλό βαθμό δίνουν οι τουρίστες της Λακωνίας στην καθαριότητα, το οδικό δίκτυο και τις συγκοινωνίες.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο κ. Κούτουλας έδωσε έμφαση στην προβολή του τόπου μέσω φωτογραφιών με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα στην φιλοξενία επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου και στην εκπαίδευση.
Μετά το πέρας της ομιλίας του ο κ. Κούτουλας παρέδωσε το σχέδιο στο νομάρχη κ. Κώστα Φούρκα, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα μπει σε κάποιο ντουλάπι, αλλά θα λάβει ανάλογης προσοχής.
Μάλιστα ο κ. Φούρκας εξέφρασε την ελπίδα το εν λόγω σχέδιο να αποτελέσει την ατμομηχανή για να προχωρήσουμε μπροστά.
Στη συνέχεια ο κ. Πολλάλης ανακοίνωσε την αδελφοποίηση των Ενώσεων Ξενοδοχείων Λακωνίας και Άργους προσφέροντας στον πρόεδρο της τελευταίας κ. Πέτρο Κουτσόπουλο ένα αγαλματίδιο του Λεωνίδα. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ένωσης Άργους μίλησε με θερμά λόγια για τις σχέσεις των δύο νομών και πρόσφερε με τη σειρά του στον κ. Πολλάλη την εικόνα του Οσίου Σαμψών, προστάτη των ξενοδόχων.
Το εξελιγμένο σύστημα on-line κρατήσεων, το οποίο αναφέρθηκε στον απολογισμό πεπραγμένων της ένωσης παρουσιάστηκε αναλυτικά από τον εκπρόσωπο της Εταιρείας Προώθησης Διαδικτυακών Εφαρμογών On Ned Center Hellas AE κ. Γιάννη Ρεμιεδάκη.
Όπως τονίστηκε με την βοήθεια της υπηρεσίας αυτής, τα ξενοδοχεία της ένωσης που επιλέγουν να συμμετάσχουν στο σύστημα, θα μπορούν να διαθέτουν το 100% των διαθέσιμων δωματίων τους (ή όσων δωματίων επιλέξουν οι ξενοδόχοι), διαρκώς, σε συστήματα online κρατήσεων όπως τα Booking.com, Expedia.com, Gallileo, Amadeus, Sabre, Travelocity, GDSs, ADSs και σε άλλα περίπου 690.000 ταξιδιωτικά web sites ανά την υφήλιο, όπως επίσης στο νέο web site της ένωσης και το site του ίδιου του ξενοδοχείου.
Την συνέλευση έκλεισε ο πρωτοσυγκελεύων της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης π. Γεώργιος Μπλάθρας, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του σεβασμιώτατου κ. Ευσταθίου για υγεία και προκοπή.
«Οι κρίσεις φέρνουν και τις μεγαλύτερες ανακατατάξεις. Ας τις εκμεταλλευτούμε» επεσήμανε ο π. Γεώργιος.
Την εκδήλωση των ξενοδόχων, η οποία ολοκληρώθηκε με μικρή δεξίωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι δήμαρχοι Γυθείου κ. Συμεών Χατζηχαραλάμπους, Φάριδος κ. Δημήτρης Κουμουτσίδης και Ασωπού κ. Ηρακλής Τριχείλης, η γενική γραμματέας της ΝΑ κ. Ειρήνη Χιώτη, η πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού κ. Ματούλα Μπελεγρή, η πρόεδρος του ΟΠΑΝΑΛ κ. Ντία Τζανετέα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Λακωνίας, δημοτικός σύμβουλος Σπαρτιατών κ. Σταύρος Αργειτάκος και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti