Στο επίκεντρο του πολιτισμού Σπάρτη και Μυστράς

Έδρες της UNESCO οι δύο ιστορικές πόλεις
Σάββατο, 06 Φεβρουάριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στο επίκεντρο του πολιτισμού Σπάρτη και Μυστράς


Το μεγαλύτερο επίτευγμα των όσων έχει επιτύχει μέχρι σήμερα ο Δήμος Σπαρτιατών στον τομέα του πολιτισμού, αποτελεί η εγκατάσταση της έδρας του Διαπολιτισμικού Μεσογειακού Κέντρου και της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών της Unesco, στη Σπάρτη και το Μυστρά.

Η Unesco είναι ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό. Η ομόφωνη απόφαση που ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του δήμου έχει διττό σκοπό. Αφενός, οι δύο ιστορικότερες πόλεις του νομού να αποτελέσουν πολιτιστικό δίαυλο και αφετέρου να λειτουργήσουν ως ένα παγκόσμιο εργαστήριο ιδεών που θα διαδραματίζει ρυθμιστικό ρόλο στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας, θέτοντας τα πρότυπα σύναψης διεθνών συμφωνιών επί διαφόρων κοινωνικών ζητημάτων.
Η ιδέα εκτιμάται ότι θα συντελέσει στην εξέλιξη και προβολή των πανεπιστημιακών σχολών της πόλης μας, δεδομένου ότι υπάρχουν τμήματα με συναφές αντικείμενο σπουδών.
Την πρωτοβουλία είχε αναλάβει από εξαετίας ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σταύρος Αργειτάκος, διακεκριμένο μέλος του Διαπολιτισμικού Κέντρου της Unesco από το 2007, ο οποίος εισηγήθηκε την πρόταση στο Σώμα. Με επιστολή του στις αρχές του Ιανουαρίου ο κ. Αργειτάκος πρότεινε την άμεση μεταφορά της ευρωπαϊκής έδρας της Ευρωμεσογειακής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, από τη Ρόδο που αρχικά είχε οριστεί, στην Σπάρτη και στο Μυστρά που είναι χαρακτηρισμένο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Μετά την αρχική θετική ανταπόκριση του ΔΣ του Διαπολιτισμικού Κέντρου και την ενημέρωση για τις προϋποθέσεις υλοποίησης της πρότασης, (οικονομική υποστήριξη – στελέχωση - υποδομές), στις 26/1 με ομόφωνη απόφαση η Σπάρτη και ο Μυστράς ανακηρύχθηκαν έδρα της Ευρωμεσογειακής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.
Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει από αντιπροσωπεία που θα επισκεφτεί την πόλη μας στις 13/2, ενώ η ιδρυτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Μαρτίου. Να σημειωθεί, ότι το 2010 είναι χαρακτηρισμένο ως διεθνές έτος προσέγγισης πολιτισμών και παράλληλα συμπίπτει με τα 600 χρόνια από την ίδρυση της Ακαδημίας του Πλήθωνος Γεμιστού στο Μυστρά.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti