Με αίτημα του Δημοτικού συμβουλίου

Προθεσμία είκοσι ημερών στο δήμαρχο για να δηλώσει παραίτηση
Παρασκευή, 11 Δεκέμβριος 2009 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Με αίτημα του Δημοτικού συμβουλίου

Να παραιτηθεί από το αξίωμά του μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αποφάσισε να αιτηθεί προς το δήμαρχο κ. Σαράντο Αντωνάκο το Δημοτικό Συμβούλιο Σπαρτιατών.

Η προχθεσινή συνεδρίαση πέρασε από σαράντα κύματα.
Μετά την αρχική απόρριψη του αιτήματος της Παρέμβασης Πολιτών Σπάρτης, που ζητούσε από το Σώμα να εκφράσει θέση για άμεση παραίτηση του δημάρχου, σε ψηφοφορία τέθηκε η παραπάνω πρόταση της αντιπολίτευσης, που έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία.
Εν μέσω μιας ατέρμονης ανταλλαγής απόψεων, κατηγοριών και χαρακτηρισμών, δεν αποτέλεσε έκπληξη η διευκρινιστική επιστολή του κ. Αντωνάκου, που υπαγορεύθηκε σε υπάλληλο του δήμου και αναγνώστηκε από τον πρόεδρο του ΔΣ:
«Κύριε πρόεδρε, λυπάμαι πολύ γιατί δεν έγινε κατανοητή πλήρως η αποχαιρετιστήρια επιστολή μου της 16/11. Θεωρώ ότι σαφέστατα διευκρίνισα ότι θα παραιτηθώ σύντομα. Αυτές τις ημέρες διεκπεραιώνω πολύ σημαντικές προσωπικές μου εκκρεμότητες και αμέσως μετά -και πάντως όχι αργότερα από το τέλος Ιανουαρίου 2010- θα υποβάλω την παραίτησή μου στο γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως ορίζει ο νόμος».
Παίρνοντας το λόγο για να υποστηρίξει την από 27/10 επιστολή-αίτημα της Παρέμβασης Πολιτών προς το ΔΣ, ο εκπρόσωπός της κ. Βαγγέλης Μητράκος ξεκαθάρισε πως δεν θα ασχοληθεί τόσο με το δήμαρχο και τον άνθρωπο Σαράντο Αντωνάκο όσο με κάποιους «Ηρακλειδείς» και την πολιτική διάσταση του ζητήματος.
Επιρρίπτοντας ευθύνες στο σύνολο του δημοτικού συμβουλίου για «τον ευτελισμό και την καταρράκωση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης που βιώνουμε στο Δήμο Σπαρτιατών τα δύο τελευταία χρόνια», ανέτρεξε στα γεγονότα-ορόσημα που οδήγησαν στην υφιστάμενη κατάσταση.
Αναπτύσσοντας τις θέσεις της Παρέμβασης, ο κ. Μητράκος απηύθυνε μακρύ «κατηγορώ»:
«Σας καταγγέλλουμε γιατί:
 - στερήσατε από το δήμαρχο τη δυνατότητα να προασπίσει την υστεροφημία του,
 - τον εκθέσατε ανεπανόρθωτα,
 - επί δύο χρόνια εμπαίζετε τους σπαρτιάτες και καταρρακώνετε το θεσμό του δημάρχου και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε βάρος των συμφερόντων της πόλης,
 - εξαιτίας σας ο Δήμος Σπαρτιατών έχει βαλτώσει, την ώρα που άλλοι δήμοι τρέχουν προς το μέλλον,
 - αντί να ασχολείστε με τις υποχρεώσεις σας απέναντι στο δήμο και τους πολίτες, αναλίσκεστε σε συνεχή αλληλογρονθοκοπήματα για λόγους που δεν αφορούν τους πολίτες,
 - υποβαθμίσατε τραγικά τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου σε σημείο τέτοιο, που οι πολίτες να λένε «πάμε στο ΔΣ για να γελάσουμε»,
 - πληγώσατε ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη του πολίτη στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης,
 - μετά από σας θα περάσουν χρόνια μέχρι ο δήμος να ορθοποδήσει και να επανακτήσει το χαμένο κύρος του,
 - δεν έχετε ούτε όραμα ούτε πρόγραμμα για την πόλη,
 - προσβάλλετε τους πολίτες με την πολιτική συμπεριφορά σας,
 - αρνείστε την κριτική και βλέπετε παντού υπονομευτές και εχθρούς,
 - αυτοσχεδιάζετε ερήμην της κοινωνίας, παίζοντας ένα θέατρο του παραλόγου, δημιουργώντας μια εικονική πραγματικότητα για την πόλη και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Σας καταγγέλλουμε για λάθη, παραλείψεις, ζαβολιές και αντιγραφές που προδίδουν άγνοια και ασχετοσύνη, μικροπολιτική, συμφεροντολογία, καιροσκοπισμό, αμηχανία μπροστά στα προβλήματα και πανικό από τη συσσώρευσή τους,
Σας καταγγέλλουμε για αυθαιρεσία, αλαζονεία και τζάμπα μαγκιά.

Για όλα αυτά και για πολλά άλλα, ιδιαίτερα για τη συμπεριφορά και τη στάση σας απέναντι στο θέμα της απουσίας του δημάρχου, οι δημότες σάς έχουν βάλει “διαγωγή κοσμία”. Οι περισσότεροι πολίτες αυτής της πόλης, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν, ξέρουν πολύ καλά πως, δυστυχώς για όλους μας, αυτή είναι η πραγματική εικόνα και καταλογίζουν την πολιτική ευθύνη σε όλους σας», κατέληξε το μέλος της Παρέμβασης.
Το κλίμα που επικράτησε στη συνέχεια ήταν βαρύ, με τους συμβούλους μουδιασμένους να αποφεύγουν τα πρώτα λεπτά να πάρουν το λόγο.
Την «έστω και όψιμη θετική ενεργοποίηση της Παρέμβασης» δεν άργησε να αναγνωρίσει ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Χρήστος Πλειώτας, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε ότι «το αίτημα της Παρέμβασης θα έπρεπε να έχει αποδέκτες και τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς, από τους βουλευτές και το νομάρχη ως τον υπουργό Εσωτερικών, ώστε να προκληθεί ευρύτερη συζήτηση για την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 147 περί παύσεως του δημάρχου Σπαρτιατών για λόγους σοβαρούς, δημοσίου συμφέροντος».
Το αλαλούμ που επικράτησε στη συνέχεια ήταν χαρακτηριστικό της αμηχανίας των μελών του ΔΣ, αλλά και της πίεσης που ασκήθηκε για έκφραση θέσης.

Η παρέμβαση του νομάρχη
Η επανειλημμένη κατά τη συνεδρίαση αναφορά του προέδρου του ΔΣ στους ανώτερους θεσμικούς παράγοντες για τη μέχρι τώρα σιγή τους επί του θέματος προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του νομάρχη Λακωνίας κ. Κώστα Φούρκα.

Ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος δεν έχει καμία αρμοδιότητα για το θέμα, απαντά τον κ. Πλειώτα:
  «Με έκπληξη, απορία και αγανάκτηση πληροφορήθηκα την αναφορά σας στο νομάρχη Λακωνίας ως θεσμικού φορέα ο οποίος όφειλε, κατ’ εσάς για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να έχει παρέμβει για ενεργοποίηση της διαδικασίας παύσης του δημάρχου Σπαρτιατών.
  Το όψιμο ενδιαφέρον σας για την πορεία του Δήμου Σπαρτιατών δεν διαγράφει τις παλινωδίες σας επί του θέματος του δημάρχου και τα πρόσφατα δάκρυα μελών του ΔΣ.
  Δεν σας νομιμοποιεί επίσης να αναζητάτε δημοσίως “υπευθύνους” για τα αδιέξοδα και τις συναισθηματικές ακροβασίες των σχετικών αποφάσεών σας. Ιδίως όταν επιχειρείτε να εμπλέξετε θεσμικούς φορείς παντελώς αναρμόδιους για το ζήτημα.
  Η ανεπάρκεια στην επίλυση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος βαρύνει αποκλειστικά εσάς ως πρόεδρο και το δημοτικό συμβούλιο.
  Εν κατακλείδι, ως νομάρχης, δεν έχω καμία απολύτως αρμοδιότητα για το θέμα.
  Ως πολίτης, όμως, όταν και αν αποφασίσω να εμπλακώ, θα το πράξω με έναν απόλυτα Νόμιμο, Υπεύθυνο και Δημοκρατικό τρόπο».

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti