Αρίστευσε στην Ευρώπη το «Aristoil» με λακωνική συμβολή!

Αναδείχθηκε το καλύτερο ανάμεσα σε 100 προγράμματα - Συμμετέχουν δύο Λάκωνες ερευνητές και μεγάλος αριθμός παραγωγών του νομού

Τρίτη, 15 Οκτώβριος 2019 07:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αρίστευσε στην Ευρώπη το «Aristoil» με λακωνική συμβολή!

Στις 8 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός “Interreg project Slam” για την ανάδειξη των κορυφαίων διαπεριφερειακών προγραμμάτων με την μεγαλύτερη επίδραση στην ευρωπαϊκή κοινωνία για το 2019.

Από την Ελλάδα συμμετείχε το πρόγραμμα “Aristoil” το οποίο επιλέχθηκε ως το καλύτερο ευρωμεσογειακό πρόγραμμα, ανάμεσα σε εκατό αντίστοιχα προγράμματα. Ο τελικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στα κορυφαία οκτώ προγράμματα από όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης που είχαν επιλεγεί ανάμεσα σε εκατοντάδες αντίστοιχα προγράμματα.

Η ομάδα του “Aristoil” παρουσίασε την καινοτομία της παραγωγής υψηλού φαινολικού ελαιολάδου και την τεράστια σημασία που αυτό μπορεί να έχει για την ανάπτυξη της Μεσογείου και για την υγεία των ευρωπαίων πολιτών. Η εξαιρετική ζωντανή παρουσίαση και η πολύ μεγάλη σημασία του θέματος κέρδισαν την υποστήριξη του κοινού, φέρνοντας το πρόγραμμα στην κορυφή της Ευρώπης μετά από ηλεκτρονική ψηφοφορία.

vraveusi aristoil

Το πρόγραμμα “Aristoil”  εκπονείται υπό την ευθύνη του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) «Εύξεινη Πόλη» με επικεφαλής τον Δρ. Νίκο Κρημνιανιώτη και με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τον επιστημονικό συντονισμό έχει ο τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας φυσικών προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την ευθύνη του αναπληρωτή Καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη και της Δρ. Ελένης Μέλλιου.

Το έργο εκπονείται από το 2016 και ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2020 σε συνεργασία με 10 φορείς από 5 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία και Κύπρος). Στόχος του “Aristoil” είναι η ενίσχυση της οικονομικής αξίας του ελαιολάδου μέσω της ανάδειξης και πιστοποίησης του υγειοπροστατευτικού του χαρακτήρα και αφορά άμεσα περισσότερους από 3.000 ελαιοπαραγωγούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
  Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με πολύ μεγάλο όγκο εργασίας και μεγάλη διάχυση στην κοινωνία με αναλύσεις σε πάνω από 5.000 δείγματα ελαιολάδου και δεκάδες παρουσιάσεις ενημέρωσης, εκθέσεις, συνέδρια και προβολή σε έντυπα και τηλεοπτικά μέσα.

Μετά την ολοκλήρωση του, το έργο θα συνεχιστεί με τη δημιουργία του πρώτου cluster παραγωγών υψηλού φαινολικού ελαιολάδου για υγειοπροστατευτική χρήση.

Η συνεισφορά της Λακωνίας
Για το πρόγραμμα “Aristoil” εργάστηκαν, μεταξύ άλλων δύο Λάκωνες, υποψήφιοι διδάκτορες στο τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών: Η Αιμιλία Ρηγάκου και ο Παναγιώτης Διαμαντάκος. Επίσης, στο πρόγραμμα συμμετείχε όλα τα προηγούμενα χρόνια,  μεγάλος αριθμός Λακώνων ελαιοπαραγωγών.

Σε ενημερωτική εκδήλωση, που είχε πραγματοποιηθεί στις 26/11/2016 στην Παλαιοπαναγιά Δ. Σπάρτης, είχαν παρουσιαστεί τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου της Λακωνίας. Ο Καθηγητής Πρ. Μαγιάτης είχε επισημάνει πως το μεγάλο πλεονέκτημα του λακωνικού ελαιολάδου είναι ότι παρουσιάζει μεγάλη περιεκτικότητα στην ουσία ελαιοκανθάλη, γεγονός που του αποδίδει υψηλή θέση στις προδιαγραφές του ισχυρισμού υγείας σε διεθνές επίπεδο. Όπως είχε ισχυριστεί ο ίδιος, ακόμη και 18 μήνες μετά τη συγκομιδή η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη  διατηρούνται σε υψηλά ποσοστά στο προϊόν, ενώ επιβεβαίωσε με τη σειρά του ότι η εν λόγω ουσία συμβάλλει στην πρόληψη ή στην αναστολή του Αλτσχάιμερ (Alzheimer), αλλά και στον καρκίνο. Επιπρόσθετα, ο κ. Μαγιάτης είχε αποκαλύψει πως, μετά από εργαστηριακά πειράματα, ανιχνεύτηκε ότι το πλούσιο σε ελαιοκανθάλη λακωνικό ελαιόλαδο, είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή καρκινικών κυττάρων σε πειραματόζωα μέσα σε διάστημα 30 λεπτών.

Από την πλευρά της, η ερευνήτρια Αιμιλία Ρηγάκου από το Ξηροκάμπι Λακωνίας, σε συνέντευξή της στον «Λακωνικό Τύπο» τον Φεβρουάριο του 2019 είχε αναφέρει ότι «το λακωνικό ελαιόλαδο είναι εξαιρετικής ποιότητας. Αρκεί να του φερθούμε όπως του αρμόζει και αυτό θα μας δώσει απλόχερα τα πιο πολύτιμα συστατικά του. Η αλήθεια είναι ότι οι ποικιλίες της Λακωνίας, δίνουν και τις έξι σημαντικές φαινόλες που μας ενδιαφέρουν για τον Ευρωπαϊκό ισχυρισμό υγείας, σε αντίθεση με άλλες ποικιλίες που δίνουν μόνο τις δύο πιο γνωστές και μελετημένες φαινόλες».


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος