Σιδεροπενία: Η ασθένεια που χτυπάει πολλούς, αλλά λίγοι γνωρίζουν τις συνέπειες της στην υγεία μας

Σάββατο, 30 Νοέμβριος 2019 20:33 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σιδεροπενία: Η ασθένεια που χτυπάει πολλούς, αλλά λίγοι γνωρίζουν τις συνέπειες της στην υγεία μας

Έναν στους τρεις ανθρώπους, παγκοσμίως, επηρεάζει η σιδηροπενία και παρά τη σοβαρή επίδρασή της στην υγεία, παραμένει μια νόσος που υποδιαγιγνώσκεται, τονίζουν οι επιστήμονες.

Η σιδηροπενία χαρακτηρίζεται ως το συχνότερο αίτιο αναιμίας στον γενικό πληθυσμό. Η εμφάνιση της είναι πιο συχνή στις προεμμηνοπαυσιακές και τις έγκυες γυναίκες και τα παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Στην Ευρώπη η σιδηροπενία επηρεάζει έως και το 33% των γυναικών πριν την εμμηνόπαυση, έως και το 77% των εγκύων και έως το 48% των παιδιών. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξελιχθεί σε σιδηροπενική αναιμία: «Χωρίς αρκετό σίδηρο το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά», ανέφερε ο Παναγιώτης Τσιριγώτης, αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, υπογραμμίζοντας όμως ότι: «η χορήγηση σκευασμάτων σιδήρου δεν επιτρέπεται να γίνεται χωρίς την συμβολή του γιατρού και χωρίς να βρεθεί η αιτία της σιδηροπενίας».

Όταν οι αποθήκες σιδήρου του σώματος είναι χαμηλές (έλλειψη σιδήρου), η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει σχεδόν όλες τις λειτουργίες του σώματος, όπως:
- τον μεταβολισμό,
- την ψυχική και σωματική υγεία,
- την παραγωγικότητα, ακόμα και
- την σεξουαλική λειτουργία.

Στα συνήθη συμπτώματά της περιλαμβάνονται:
- η κόπωση,
- η χλωμή όψη,
- τα εύθραυστα νύχια,
- η επιθυμία για κατανάλωση πραγμάτων που δεν είναι φαγώσιμα, όπως χώμα, πηλό ή πάγο και
- η αδυναμία συγκέντρωσης.
ε- ιδικά στα παιδιά, η σιδηροπενία μπορεί να επηρεάζει σημαντικά τη γνωστική και κινητική τους ανάπτυξη.

Για το αυξημένο ποσοστό εμφάνισης σιδηροπενίας στην περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας, αναφέρει ο κ. Τσιριγώτης: «Μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, χαμηλή πρόσληψη από τη διατροφή, χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, κακοήθειες, αιμορραγίες κτλ. Δεδομένου ότι οι αλλαγές στον τρόπο διατροφής δεν μπορούν στις περισσότερες περιπτώσεις να διορθώσουν το πρόβλημα της σιδηροπενίας, είναι απαραίτητη η θεραπεία με σίδηρο, πάντα υπό την καθοδήγηση του θεράποντος γατρού».

Η σιδηροπενία, σε οποιαδήποτε μορφή της, αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, ανέφερε ο Ιωάννης Μπολέτης, καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ: «Απαντάται σε όλα τα στάδια της νεφρικής νόσου και μπορεί να είναι συμπτωματική, ανεξάρτητα από την παρουσία ή μη της αναιμίας. Τα συμπτώματα της σιδηροπενίας συχνά είναι παρόμοια με εκείνα της αναιμίας και μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά την ικανότητα του ασθενή να πραγματοποιήσει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων».

Η σιδηροπενία επηρεάζει 1 στους 2 ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας το οποίο σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με το χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης. Την επιδείνωση της ποιότητας ζωής και την αυξημένη νοσηρότητα.

«Η σιδηροπενία υποδιαγιγνώσκεται και υποθεραπεύεται στους ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γίνεται αξιολόγηση του βασικού διαγνωστικού δείκτη (φερριτίνη ορού), όπως επίσης τα συμπτώματά της -δύσπνοια, κόπωση και άλλα- είναι σε πολλές περιπτώσεις κοινά με εκείνα της χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας. Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία της σιδηροπενίας μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την υγεία των ασθενών αυτών», ανέφερε ο Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Όπως ανέρουν οι επιστήμονες, παρά τις σοβαρές συνέπειες και τον υψηλό επιπολασμό της σιδηροπενίας, είναι μια νόσος για την οποία δεν γνωρίζουμε όσα θα έπρεπε. Η ιστοσελίδα irondeficiencyday.com, που έχει δημιουργηθεί για τις ανάγκες ενημερωτικής πρωτοβουλίας, βοηθάει τον επισκέπτη να καταλάβει γιατί ο σίδηρος είναι σημαντικός για το σώμα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα