Ανησυχία του ΟΗΕ για μια “τρομακτική παγκόσμια αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας”

Που μπορούν να απευθυνθούν οι Ελληνίδες

Τρίτη, 07 Απρίλιος 2020 15:19 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανησυχία του ΟΗΕ για μια “τρομακτική παγκόσμια αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας”

Ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του, για μια τρομακτική παγκόσμια αύξηση της  ενδοοικογενειακής βίας, που δημιουργείται με τα lockdowns που επεβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοιού.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις χώρες να βάλουν την πρόληψη της ενδοοικογενειακής  βίας στο κέντρο των σχεδίων εθνικής ανταπόκρισης.

Δήλωσε ότι για πολλές γυναίκες και κορίτσια η απειλή είναι μεγαλύτερη εκεί που  θα έπρεπε να είναι πιο ασφαλείς -στα σπίτια τους. Σημείωσε ότι τα αναγκαία lockdowns και η καραντίνα μπορούν να εγκλωβίσουν γυναίκες με βίαιους συντρόφους.

Πρόσθεσε ότι τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς οι  οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις και ο φόβος αυξήθηκαν, «είδαμε τρομακτική άνοδο της ενδοοικογενειακής βίας».
 «Σε πολλές χώρες, οι κοινωνικές υπηρεσίες ήδη φτάνουν στα όριά τους. Εργαζόμενοι στην περίθαλψη πιέζονται από την πανδημία. Η αστυνομία αντιμετωπίζει λοιμώξεις στις τάξεις της, ενώ ομάδες στήριξης αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις ενέργειές τους και ορισμένα καταφύγια για θύματα ενδοοικογενειακής βίας έκλεισαν».

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι από την έναρξη της πανδημίας, χώρες παρατηρούν αύξηση περιστατικών βίας και τηλεφωνημάτων για στήριξη.
Στο Λίβανο και τη Μαλαισία, ο αριθμός των τηλεφωνημάτων σε γραμμές στήριξης διπλασιάστηκε έναντι του ίδιου μήνα πέρσι, ενώ στην Κίνα τριπλασιάστηκε.
Στη Βρετανία, η γραμμή National Domestic Abuse Helpline, παρουσίασε αύξηση 25% των τηλεφωνημάτων και των διαδικτυακών αιτήσεων για στήριξη από την έναρξη του lockdown, δήλωσε ο φορέας Refuge.

Που μπορούν να απευθυνθούν οι Ελληνίδες

Η τηλεφωνική γραμμή «SOS» 15900, είναι μια υπηρεσία πανελλαδικής εμβέλειας, που δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες, θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα με έναν φορέα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο.Ταυτόγχρονα υπάρχει και η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών μέσω της διεύθυνσης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Η γραμμή, απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες:
- που υφίστανται σωματική κακοποίηση
-που υφίστανται ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία
-που υφίστανται οικονομική βία
-που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού
-που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή trafficking
- που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία τους, σε κοινωνικό χώρο, στην οικογένεια.

Στην γραμμή «SOS», μπορούν να απευθυνθούν επίσης:
-πολίτες και φορείς προκειμένου να πληροφορηθούν για θέματα σχετικά μετ ην πρόληψη και την αντιμετώπ8ιση της βίας κατά των γυναικών.
-για πληροφόρηση σε θέματα ισότητας των φύλλων
-για ψυχοκοινωνική συμβουλευτική σε περιστατικά που απαιτούν άμεση ψυχολογική και κοινωνική στήριξη και σχετίζονται με τη βία κατά των γυναικών
-παραπομπή περιστατικών σε ξενώνες, συμβουλευτικά κέντρα κατά της βίας, σε υπηρεσίες υγείας και σε άλλους συνεργαζόμενους φορείς.

Οι σύμβουλοι της υπηρεσίας:
-παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής, επιδεικνύοντας συναισθηματική κατανόηση και προσφέροντας ανακούφιση στις γυναίκες
-τηρούν αυστηρά το απόρρητο της συμβουλευτικής και ενημερώνουν την συμβουλευόμενη ότι τηρούνται οι κανόνες της εχεμύθειας.
-ενθαρρύνουν τις γυναίκες να βγουν από την απομόνωση, να κατανοήσουν ότι δεν είναι μόνες και ότι δεν ευθύνονται για τη βία που υφίστανται

Σκοπός των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η επανάκτηση της αυτοεκτίμησής τους ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.

Μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα womensos.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος