Χάρβαρντ για κορωνοϊό: Έως το 2022 μπορεί να χρειάζονται μέτρα περιορισμού, ανά περιόδους

Αργεί το εμβόλιο

Τετάρτη, 15 Απρίλιος 2020 06:16 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Χάρβαρντ για κορωνοϊό: Έως το 2022 μπορεί να χρειάζονται μέτρα περιορισμού, ανά περιόδους

Τα μέτρα περιορισμών, λόγω του κορωνοϊού, πιθανόν να είναι απαραίτητα- κατά περιόδους- έως το 2022, λόγω περιοδικών εξάρσεων, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν περιοδικές εξάρσεις του κορωνοϊού, τις χειμερινές περιόδους, μετά το τωρινό, πιο σφοδρό πανδημικό κύμα. Απουσία άλλων παρεμβάσεων- φαρμάκων και εμβολίων- προβλέπουν ότι θα κριθούν απαραίτητα τα μέτρα περιορισμών, είτε παρατεταμένα είτε κατά διαστήματα, έως το 2022, προκειμένου να αποτραπεί μια μεγάλη πίεση του συστήματος υγείας και ιδίως των ΜΕΘ.

Για αυτό οι ερευνητές των Τμημάτων Ανοσολογίας και Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ τονίζουν τη σημασία αύξησης των κλινών των ΜΕΘ. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν φαινομενικά εξαφανιστεί ο κορωνοϊός, οι ερευνητές του Χάρβαρντ τονίζουν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η επιδημιολογική επιτήρηση, καθώς κρίνουν ότι είναι πιθανή η επανεμφάνιση του ιού έως και το 2024.    Παράλληλα, τονίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν ευρέως φάσματος ορολογικές μελέτες (αντισωμάτων), οι οποίες θα προσδιορίσουν την έκταση και τη διάρκεια της ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό.

Δηλαδή, με ποιο ρυθμό χάνεται σταδιακά η ανοσία, κάτι που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τις μελλοντικές εξελίξεις. Πολλά από τα σενάρια που εξέτασαν οι ερευνητές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι- όπως η γρίπη- η κορωνοϊός θα αποκτήσει εποχικότητα, πιθανόν σε ετήσια, διετή ή σποραδικά μοτίβα για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Αν η ανοσία είναι βραχυπρόθεσμη (40 ημέρες), αυτό ευνοεί την πρόκληση ετήσιων εξάρσεων, ενώ αν η ανοσία είναι μακροπρόθεσμη (2 χρόνια), οι εξάρσεις θα είναι ανά διετία.

ΠΟΥ: Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα αργήσει για τουλάχιστον 12 μήνες

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε το εμβόλιο για τον Covid-19 εντός των επόμενων 12 μηνών ή και περισσότερο.
Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο κάνουν αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως αυτό είναι το «μόνο όπλο» που μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση του Covid-19.

Κόντρα στην αισιοδοξία κάποιων επιστημόνων που εκφράζουν βεβαιότητα κατά 80% πως το εμβόλιο θα είναι έτοιμο έως τον Σεπτέμβριο, ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως ο χρόνος για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου ίσως είναι αρκετά μεγαλύτερος «Δεν θα πρέπει να περιμένουμε το εμβόλιο του επόμενους 12 μήνες ή και περισσότερο», τονίζεται χαρακτηριστικά από το σώμα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της επιδημίας Covid-19 μειώνεται σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, όπως στην Ιταλία και την Ισπανία, αλλά η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Βρετανία και την Τουρκία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στην συνολική εικόνα της επιδημίας, «το 90% των κρουσμάτων προέρχεται από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
 Άρα είναι βέβαιο ότι δεν βλέπουμε ακόμη την κορύφωση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού Μάργκαρετ Χάρις κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη. Στην Κίνα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τα εισαγόμενα κρούσματα», διαπιστώνει ο ΠΟΥ.