Στις 26 Δεκεμβρίου η σπάνια... δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου!

Τετάρτη, 25 Δεκέμβριος 2019 10:12 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στις 26 Δεκεμβρίου η σπάνια... δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου!

Το σπάνιο φαινόμενο της Χριστουγεννιάτικης ηλιακής έκλειψης, θα απολαύσει μεγάλο μέρος του πλανήτη στις 26 Δεκεμβρίου, καθώς σε πολλά μέρη του κόσμου ο ήλιος θα κρυφτεί από το φεγγάρι και στη συνέχεια, για μερικά... μαγικά λεπτά, θα εμφανιστεί ένας «πύρινος δακτύλιος» στον ουρανό!

Πρόκειται για την τρίτη και τελευταία ηλιακή έκλειψη του 2019, η οποία όμως -δυστυχώς- δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

Είναι ένα ιδιαίτερο φαινόμενο ηλιακής έκλειψη καθώς προκύπτει όταν το φεγγάρι είναι σχετικά μικρό στον ουρανό. Αν και το νέο φεγγάρι θα περάσει κατευθείαν μπροστά από τον ήλιο, δεν θα μπορέσει να τον καλύψει εξ ολοκλήρου. Αυτό συμβαίνει διότι σήμερα είναι μακρύτερα από το μέσο όρο από τη Γη, οπότε το μέγεθος του είναι 3% μικρότερο από αυτό του ήλιου.

Η σκιά του φεγγαριού, που ονομάζεται antumbra, θα παράγει ένα δαχτυλίδι από έντονο ηλιακό φως γνωστό και ως «δαχτυλίδι της φωτιάς» που λάμπει γύρω από τη σκοτεινή σιλουέτα του φεγγαριού.

Αυτό το παράξενο θέαμα θα διαρκέσει για 3 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα κατ' ανώτατο όριο. Ωστόσο όσοι σκοπεύουν να παρατηρήσουν το φαινόμενο θα πρέπει να έχουν την κατάλληλη προστασία ματιών γιατί είναι επικίνδυνο να βλέπουν τον ήλιο δια γυμνού οφθαλμού σε όλα τα στάδια αυτής της έκλειψης.

Το «μονοπάτι» της έκλειψης θα αρχίσει στις 05:34 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης στη Σαουδική Αραβία (220 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ριάντ) και θα μετακινηθεί ανατολικά προς το Κατάρ, τη νότια Ινδία, τη Σρι Λάνκα, τον Ινδικό Ωκεανό και την Ινδονησία, καταλήγοντας στη νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας και η βόρεια Αυστραλία θα δουν μια μερική έκλειψη, σύμφωνα με τη NASA.

Η επόμενη ηλιακή έκλειψη είναι μια άλλη δακτυλιοειδής έκλειψη, η οποία θα συμβεί στις 21 Ιουνίου 2020. Κατά σύμπτωση, αυτή είναι και η ημερομηνία για το θερινό ηλιοστάσιο στο βόρειο ημισφαίριο και το χειμερινό ηλιοστάσιο στο νότιο ημισφαίριο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος