Ο σπάνιος μετεωρίτης που έπεσε στη Βρετανία ίσως περιέχει «συστατικά ζωής»

Τρίτη, 09 Μάρτιος 2021 19:22 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο σπάνιος μετεωρίτης που έπεσε στη Βρετανία  ίσως περιέχει «συστατικά ζωής»

Η πύρινη μπάλα που έκανε την εμφάνισή της πριν λίγες ημέρες στον ουρανό της Αγγλίας κάνοντας πολλούς να στρέψουν το βλέμμα τους, ήταν τελικά ένας εξαιρετικά σπάνιος τύπος μετεωρίτη.

Τώρα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μερικά από τα συντρίμμια του, που βρέθηκαν λίγο αργότερα σε έναν δρόμο, ίσως μπορούν να δώσουν κάποιες απαντήσεις στις ερωτήσεις για την πρώιμη ιστορία του ηλιακού συστήματος και της ζωής στην Γη.
Σχεδόν 300 γραμμάρια του μετεωρίτη συλλέχθηκαν στη μικρή πόλη Winchcombe στο Gloucestershire από επιστήμονες, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο βράχος σχηματίστηκε από ανθρακούχο χοντρίτη. Η ουσία είναι ένα από τα πιο πρωτόγονα και άθικτα υλικά στο ηλιακό σύστημα και είναι γνωστό ότι περιέχει οργανικά υλικά και αμινοξέα – τα συστατικά για τη ζωή.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο είπε ότι τα θραύσματα ανακτήθηκαν σε τόσο καλή κατάσταση και τόσο γρήγορα μετά την πτώση του μετεωρίτη που ήταν συγκρίσιμα με δείγματα βράχων που επέστρεψαν από διαστημικές αποστολές, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.

«Ήμουν σοκαρισμένος όταν το είδα και αμέσως ήξερα ότι ήταν ένας σπάνιος μετεωρίτης και ένα εντελώς μοναδικό γεγονός. Είναι συγκινητικό να είσαι ο πρώτος που επιβεβαιώνει στα άτομα που στέκονται μπροστά σου ότι ο θόρυβος που άκουσαν στο δρόμο τους τη νύχτα είναι στην πραγματικότητα το πραγματικό πράγμα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκρίνγουντ, ερευνητής πλανητικών επιστημών στο Open University, σε δήλωση του μουσείου. Ήταν ο πρώτος επιστήμονας που αναγνώρισε τον μετεωρίτη.
Υπάρχουν περίπου 65.000 γνωστοί μετεωρίτες στη Γη, σύμφωνα με το μουσείο. Μόνο 1.206 έχουν παρατηρηθεί, και μεταξύ αυτών, μόνο 51 είναι ανθρακούχοι χονδρίτες.

Η πύρινη μπάλα έγινε ορατή από χιλιάδες αυτόπτες μάρτυρες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Ευρώπη και απαθανατίστηκε από κάμερες όταν έπεσε στη Γη στις 9:54 μ.μ. στις 28 Φεβρουαρίου.

Ο αρχικός διαστημικός βράχος ταξίδεψε σχεδόν 14 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο πριν χτυπήσει την ατμόσφαιρα της Γης και τελικά προσγειώθηκε σε ένα δρομάκι στο Winchcombe. Άλλα κομμάτια του μετεωρίτη ανακτήθηκαν από την περιοχή.

Οι μετεωρίτες είναι πολύ μεγαλύτεροι από οποιοδήποτε βράχο στη Γη. Ταξιδεύουν συνήθως για αρκετές χιλιάδες χρόνια στο διάστημα πριν συλληφθούν – συνήθως από τον ήλιο, αλλά μερικές φορές από τη Γη, είπε το μουσείο. Καθώς αυτά τα κοσμικά αντικείμενα ταξιδεύουν στην ατμόσφαιρα, μερικές φορές παράγουν μια λαμπερή βολίδα πριν προσγειωθούν στη Γη, όπως συνέβη με αυτόν τον μετεωρίτη.

Ο διαστημικός βράχος, είπε το μουσείο, ήταν παρόμοιος με το δείγμα που επέστρεψε πρόσφατα στη Γη από το διάστημα από το Ιαπωνική αποστολή Hayabusa2, που επέστρεψε περίπου 5,4 γραμμάρια θραυσμάτων από τον αστεροειδή Ryugu, σύμφωνα με το Υπηρεσία εξερεύνησης αεροδιαστημικής της Ιαπωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti