Στο προσκήνιο τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας στον Δ. Σπάρτης

Στόχος τα μηδενικά απόβλητα στον Δ. Σπάρτης - Οι πτυχές του έργου αναλύθηκαν σε ενημερωτική συνάντηση

Παρασκευή, 23 Ιούλιος 2021 07:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στο προσκήνιο τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας στον Δ. Σπάρτης

Συνάντηση εργασίας με θέμα την κυκλική οικονομία και την επίτευξη μηδενικών αποβλήτων στον τομέα των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Ιουλίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου και της ΟΕΒΕ Λακωνίας στη Σπάρτη.

Η συνάντηση εργασίας διενεργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ολοκληρωμένες δράσεις για κυκλική οικονομία και μηδενικά απόβλητα στον Δήμο Σπάρτης», το οποίο διακρίθηκε ως πρώτο και χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», με εταίρους, εκτός από τον δήμο, τον περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό φορέα «NoWaste21» και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ).

Η «NoWaste21», που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, διαθέτει εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία και Μέλλον χωρίς Απόβλητα», και οι εκπαιδευτικές της δράσεις έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Αθανάσιος Καρλαύτης - αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Σπάρτης, ο Παναγιώτης Φλώρος - πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, ο Σωτήριος Ροϊνός - πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνιών και Εμπόρων Λακωνίας (ΟΕΒΕΛ), ο Σωτήριος Ηλιόπουλος - εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Λακωνίας και της ΟΕΒΕΛ, καθώς και οι εκπρόσωποι της «NoWaste21»: Δρ. Έφη Τριτοπούλου - πρόεδρος και Νάταλι Κρέτση Μπακόλα - επιστημονική συνεργάτιδα.

Οι εκπρόσωποι της «NoWaste21» παρουσίασαν τις δράσεις του έργου σε σχολεία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς και τις δυνατότητες εφαρμογής και επέκτασης των δράσεων στο σύνολο του Δ. Σπάρτης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δόθηκαν στους εκπροσώπους τα τρία εγχειρίδια κυκλικής οικονομίας και μηδενικών αποβλήτων, για μαθητές, για νοικοκυριά και για επιχειρήσεις, που έχουν παραχθεί στο πλαίσιο του έργου.

Οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου και των συλλόγων ανέδειξαν τον σημαντικό ρόλο του Δ. Σπάρτης, ως συντονιστή των δράσεων, καθώς και της αναγκαιότητας των δράσεων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και των επιχειρήσεων σε θέματα κυκλικής οικονομίας και ανακύκλωσης. Όπως αναφέρθηκε, «ο δήμος, επίσης, εκτός από την εκτεταμένη ενημέρωση των δημοτών θα πρέπει να παίξει και τον ρόλο του ελεγκτή όσον αφορά τη σωστή συμμετοχή των δημοτών στην ανακύκλωση και εφόσον υπάρχουν σημαντικές αστοχίες να προχωρεί και σε επιβολή ποινών, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό καθαριότητας».

Σημειώθηκε ότι είναι σημαντικό η ανάπτυξη υποδομών χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών να συνδυάζεται πάντα με δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης, ξεκινώντας από την εκπαίδευση στα σχολεία, «όπως πολύ σωστά έχει σχεδιασθεί και υλοποιείται» στο έργο της κυκλικής οικονομίας και μηδενικών αποβλήτων που χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο».

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, επισημάνθηκε πως «είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούν για θέματα όπως η κυκλική οικονομία, όπου δίνεται έμφαση στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίηση, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στα προϊόντα, πριν αυτά γίνουν απόβλητα», όπου «τότε θα πρέπει πάντα να ακολουθούν τον δρόμο της ορθής ανακύκλωσης, έτσι ώστε να αξιοποιούνται τα υλικά που προκύπτουν από την ανακύκλωση για την παραγωγή νέων προϊόντων που εισέρχονται στην αγορά. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε το περιβάλλον και την υγεία των δημοτών μας».

Επίσης, αναφέρθηκε ότι «οι επιχειρήσεις θα συμμετείχαν περισσότερο σε προγράμματα κυκλικής οικονομίας, εάν αυτό ενίσχυε την προβολή τους ως “πράσινες” επιχειρήσεις και είχαν κάποια ανταποδοτικά οφέλη από τον δήμο».

Όλοι οι συμμετέχοντες έμειναν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση και δεσμεύθηκαν στην παρουσία τους σε ένα νέο ραντεβού εργασίας σχετικά με την κυκλική οικονομία στον τομέα των επιχειρήσεων.

NO WASTE

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών