Θαλάσσια ρύπανση προκάλεσε το ναυάγιο ανατολικά της Λακωνίας (ΦΩΤΟ)

Γιγαντιαία επιχείρηση για την απάντληση καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο στο Μυρτώο Πέλαγος - Φόβος για μεγάλη οικολογική καταστροφή στη Μεσόγειο

Τετάρτη, 01 Σεπτέμβριος 2021 14:09 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Θαλάσσια ρύπανση προκάλεσε το ναυάγιο ανατολικά της Λακωνίας (ΦΩΤΟ)

Την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, που σημειώθηκε μετά το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου «Sea Bird», ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Λακωνίας στο Μυρτώο Πέλαγος, επιχειρεί το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή σε συνεργασία με μεγάλους ελληνικούς ομίλους αντιρρύπανσης. Όλα συνέβησαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 28/8, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες -πιθανόν από θαλάσσια ρεύματα- το «Sea Bird» προσέκρουσε στη βραχονησίδα «Καραβιά», που βρίσκεται σε απόσταση 28 ναυτικών μιλίων από τη Μονεμβασιά και στη συνέχεια βυθίστηκε.

Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι το φορτηγό πλοίο είναι φορτωμένο με 150 τόνους βαρέων καυσίμων τα οποία αν διαρρεύσουν στη θαλάσσια, η οικολογική καταστροφή θα είναι πολύ μεγάλη για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 100 μέτρων και ήδη έχει οργανωθεί μία απαιτητική επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων. Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι το φορτηγό πλοίο είναι φορτωμένο με 150 τόνους βαρέων καυσίμων τα οποία αν διαρρεύσουν στη θαλάσσια, η οικολογική καταστροφή θα είναι πολύ μεγάλη για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 100 μέτρων και ήδη έχει οργανωθεί  μία απαιτητική επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων.

Από την αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Νεάπολης Βοιών, Ναυπλίου, Μήλου, Σπετσών και Ύδρας. Παράλληλα, τέθηκαν σε ετοιμότητα υλικά και μέσα απορρύπανσης και στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής προς αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, καθώς και παράκτιες εγκαταστάσεις περιοχής που διαθέτουν κατάλληλα μέσα, υλικά και προσωπικό προκειμένου να συνδράμουν, εφόσον αυτό απαιτηθεί. Επιπλέον, ενισχύθηκε άμεσα με επιπρόσθετο αντιρρυπαντικό εξοπλισμό η Λιμενική Αρχή Νεάπολης Βοιών στην περιοχή αρμοδιότητας της οποίας έλαβε χώρα η βύθιση, από την κεντρική αποθήκη αντιρρυπαντικών μέσων του Λιμενικού.

Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 28/8, οι εργασίες απορρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής ανατέθηκαν από την ασφαλιστική εταιρεία του εν λόγω πλοίου σε ιδιωτική εταιρεία και ακολούθως έγιναν νεότερες αναθέσεις και σε δύο επιπρόσθετες εταιρείες. Ακολούθησε αίτημα συνδρομής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενεργοποίηση του αντιρρυπαντικού σκάφους «ΑΚΤΕΑ OSRV» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).

Στην περιοχή του συμβάντος επιχειρούν τρία αντιρρυπαντικά σκάφη και δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, το ναυλωμένο σκάφος του EMSA, τρία αντιρρυπαντικά και τρία ρυμουλκά σκάφη των ανάδοχων ιδιωτικών εταιρειών απορρύπανσης.

Σε καθημερινή βάση, διενεργούνται πτήσεις από αεροσκάφη του Λιμενικού για την παρακολούθηση της εξέλιξης της ρύπανσης. Επιπροσθέτως, οι Λιμενικές Αρχές Νεάπολης Βοιών, Ναυπλίου, Μήλου, Σπετσών, Ύδρας, Χανίων και Ρεθύμνου εκτελούν καθημερινές περιπολίες για τον έλεγχο των ακτογραμμών με σκοπό την τυχόν εύρεση ρύπανσης και την καταπολέμηση αυτής σύμφωνα με τα εν ισχύ τοπικά σχέδια καταπολέμησης ρύπανσης (LCP).

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος επισημαίνουν πως «η απορρύπανση εξελίσσεται ικανοποιητικά με στόχο την άμεση επαναφορά του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην πρότερη κατάσταση».


φωτο: protothema.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 ετών