Ο Γιάννης κι η Μαρία

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 05 Φεβρουάριος 2021 11:46 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο Γιάννης κι η Μαρία

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα παλικάρι ο Γιάννης. Ζούσε σε ένα χωριό και ήταν γεωργός. Του άρεσε μια κοπέλα, η Μαρία που ντυνόταν ολοένα στα κόκκινα. Όλοι τη φώναζαν ‘‘κοκκινοφορεμένη’’. Ο Γιάννης ήθελε να την κάνει ταίρι του.

Μια μέρα ο Γιάννης πήγε στο σπίτι μια γριάς γειτόνισσας, που κάτεχε πολλά. Τη βρήκε να γνέθει στην αυλή. Της είπε: «Καλημέρα, κυρούλα, για σένα έρχομαι». Εκείνη του λέει: «Καλώς τον Γιάννη. Για μένα τη γριά ήρθες παλικάρι;» Ο Γιάννης αποκρίθηκε: «Θέλω την ορμήνια σου, κυρούλα, για μια κοπέλα του χωριού μας που μου αρέσει». 

Η γριά, που της άρεσαν τα καλαμπούρια, του λέει: «Είπα κι εγώ πως ήρθες για μένα την ομορφονιά… Έλα, τώρα, πες μου για ποια κοπέλα πρόκειται και θα σου πω τη γνώμη μου». Ο Γιάννης της λέει: «Η Μαρία η κοκκινοφορεμένη, μου έχει κλέψει την καρδιά. Δεν ξέρω πώς να της το πω». Η γριά του λέει: «Να μην της το πεις, αλλά να της το δείξεις. Έτσι θα καταλάβεις, άμα σε θέλει κι εκείνη». 

Ο Γιάννης ρώτησε: «Πώς να της το δείξω;» Η γριά είπε: «Θα σε ορμηνέψω, μα θα κάνεις ό,τι σου πω. Μην ντραπείς, γιατί θα στην αρπάξουν άλλοι πιο έξυπνοι». Ο Γιάννης της λέει: «Κυρούλα, σε ακούω». Η γριά του λέει: «Στο χορό, όταν χορεύει, να την πιάσεις από το χέρι. Αν την δεις και κοκκινίσει, άλλον έχει αγαπήσει. Αν την δεις και πάει πέρα, πάρε τα μάτια σου, σκαπέτα. Αν την δεις και κάνει μάτι, θέλει τη δική σου αγάπη». Ο Γιάννης είπε: «Κυρούλα, πώς να σε ευχαριστήσω για την ορμήνια σου;» Η γριά του λέει: «Θα με ευχαριστήσεις, αν κάνεις όσα σου είπα». Το παλικάρι έγνεψε «ναι», φίλησε της γριάς το χέρι κι έφυγε.

Στο δρόμο ο Γιάννης συλλογιόταν: «Σε τρεις μέρες είναι το πανηγύρι του χωριού. Όλοι θα το ρίξουμε στο γλέντι και στο χορό. Θα είναι κι η Μαρία. Εκεί θα την πλησιάσω». 

Το είπε και το έκαμε ο Γιάννης. Την ημέρα του Άη Γιαννιού του Ριγανά, στολίστηκε και πήγε στον εσπερινό στο ξωκκλήσι του χωριού. Η κοκκινοφορεμένη ήταν εκεί με τους γονιούς της. Μετά την ακολουθία του εσπερινού, κάποιοι που γιόρταζαν μοίρασαν άρτους. Μετά οι χωρικοί πήγαν στην πλατεία που γινόταν το γλέντι με χορούς και μουσικές. 

Ο Γιάννης δεν έχασε από τα μάτια του τη Μαρία. Όταν ξεκίνησαν να παίζουν οι μουσικοί και φούντωσε ο χορός, σηκώθηκε εκείνη να χορέψει. Ο Γιάννης πήγε και πιάστηκε πλάι της. Της κράτησε το χέρι και την ώρα που φέρνανε γύρους την κοίταξε ολόισια στα μάτια. Εκείνη απέφυγε το βλέμμα του. Μα δεν άλλαξε θέση στο χορό, ούτε κοκκίνισε. Ο Γιάννης σκέφτηκε: «Τι να κάνω τώρα; Μπορεί να ντρέπεται ή να φοβάται. Θα προσπαθήσω ξανά». 

Έτσι ο Γιάννης πήρε θάρρος και την κοίταξε κατάματα δεύτερη φορά. Εκείνη τον είδε και χαμογέλασε. Έκαμε τάχα πως κοιτάει χάμω, για να μη χάσει τα βήματα της. Ο Γιάννης πείσμωσε και είπε μέσα του: «Ετούτη ή δεν πήρε χαμπάρι ή με περιγελάει ή με δοκιμάζει. Θα την κοιτάξω τρίτη φορά κι ό,τι θέλει ας γίνει». Έτσι κι έκαμε. 

Την τρίτη φορά η Μαρία τον κοίταξε κατάματα κι ο Γιάννης σάστισε. Λίγο έλειψε να χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του. Συλλογίστηκε: «Καλύτερα να μη βιαστώ. Κι αύριο μέρα είναι… Θα σταθώ κοντά στο σπίτι της και θα της ομολογήσω την αγάπη μου». 

Έτσι ο Γιάννης γύρισε στο σπίτι του και κλωθογύριζε στο μυαλό του όσα έγιναν στο χορό. Είχε πάρει την απόφασή του. Είπε: «Μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει… Αύριο…»

Την άλλη μέρα ο Γιάννης είδε τη Μαρία να καβαλάει το άλογό της και να πηγαίνει προς το ποτάμι. Καβάλησε το άλογό του και της βγήκε μπροστά. Η κοπέλα τον κοίταξε και ρώτησε: «Τι ζητάς από μένα;» Τότε ο Γιάννης της είπε τι ένιωθε για κείνη. Εκείνη του είπε: «Θέλω να σε γνωρίσω καλύτερα. Αν νιώσω πως κάνεις για άντρας μου, θα έρθεις να με ζητήσεις από τους γονείς μου». Εκείνος δέχτηκε. 

Έτσι ο Γιάννης και η Μαρία γνωρίστηκαν με τον καιρό. Κατάλαβαν ότι ταιριάζουν. Σε εφτά μήνες παντρεύτηκαν και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Δήμητρα Μπουμποπούλου

          
        

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland