«Οι πεταλούδες του Πάρνωνα» σε μια συλλεκτική έκδοση

Παρασκευή, 12 Φεβρουάριος 2021 12:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Οι πεταλούδες του Πάρνωνα» σε μια συλλεκτική έκδοση

Μια νέα έκδοση του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας βρίσκεται σε έντυπη και ηλεκτρονική κυκλοφορία από τις αρχές του 2021. Η έκδοση κυκλοφορεί σε δύο ξεχωριστές γλώσσες: ελληνικά με τον τίτλο «Οι πεταλούδες του Πάρνωνα» και στα αγγλικά με τον τίτλο «The buterflies of Mount Parnon». Συγγραφείς του βιβλίου είναι, o Gian Cristoforo Bozano, εκδότης και συν-συγγραφέας της σειράς των βιβλίων «Guide to the Butterflies of the Palearctic Region» και ο Νίκος Γαβαλάς, απόφοιτος του Βιολογικού τμήματος του ΕΚΠΑ ο οποίος ασχολείται με την έρευνα των πεταλούδων της Ελλάδας από το 1984. Οι δύο εκδόσεις, εκτός της έντυπης μορφής τους, έχουν αναρτηθεί ηλεκτρονικά στον ιστότοπο του Φορέα Διαχείρισης.

Στις εισαγωγικές σελίδες του έργου, μαζί με τους χαιρετισμούς και τον πρόλογο, παρουσιάζεται μία εισαγωγή του Φορέα Διαχείρισης και του έργου που επιτελεί, ένας χάρτης της εξεταζόμενης περιοχής, γενικά στοιχεία σχετικά με τη ζωή, τα χαρακτηριστικά και την αναγνώριση των πεταλούδων στο φυσικό περιβάλλον, καθώς και ένα συνοπτικό κείμενο που αναφέρεται στις πεταλούδες του όρους Πάρνωνα.

Οι υπόλοιπες σελίδες της έκδοσης αφιερώνονται στην αναλυτική παρουσίαση 110 ειδών πεταλούδων, αρχειοθετημένων σε πέντε μεγάλες οικογένειες. Τα είδη που έχουν επιλεγεί έχουν εξακριβωμένα καταγραφεί στην περιοχή του Πάρνωνα, και για κάθε ένα παραθέτεται το επιστημονικό όνομα, τα χαρακτηριστικά του, τα παρόμοια με αυτό είδη, τα φυτά τροφής της προνύμφης, ο βιότοπος και η περίοδος πτήσης, η παγκόσμια εξάπλωση και η εξάπλωσή του στην Ελλάδα. Επιπλέον, κάθε είδος συνοδεύεται από πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό που επιτρέπει την αναγνώρισή του στο πεδίο. Στο τελευταίο τμήμα του έργου παραθέτεται ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία καθώς και το ευρετήριο των ειδών που περιλαμβάνονται στον Οδηγό σύμφωνα με την επιστημονική-κοινή τους ονομασία.

Ο Οδηγός «Οι πεταλούδες του Πάρνωνα» επιζητά να καλύψει ερευνητικά την περιοχή του Πάρνωνα ως μία αρχή όπου δίδονται πολύτιμες πληροφορίες για ορισμένους, από τους πιο συναρπαστικούς οργανισμούς αναμφιβόλως, τόσο από αισθητική άποψη όσο και από επιστημονική θεώρηση, συνοψίζοντας δεδομένα περισσότερων των 5 ετών έρευνας της περιοχής από τους συγγραφείς. Το εγχείρημα της έκδοσης, εκτός ότι προσφέρει αξιόπιστα στοιχεία για 110 είδη πεταλούδων, είναι εξόχως σημαντικό ως το αποτέλεσμα της δια βίου έρευνας των συγγραφέων, ενώ αποτελεί παράλληλα προϊόν μακρόχρονης επιτόπιας έρευνας των ειδικών εντομολόγων, που εργάστηκαν μαζί για την ολοκλήρωση αυτού του έργου.

Η έκδοση υλοποιήθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης στο πλαίσιο του έργου «Παραγωγή και σχεδίαση ενημερωτικού υλικού ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης» για την υλοποίηση της πράξης με τίτλο «Υποστήριξη δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του Φορέα Διαχείρισης Η περίπτωση του Αποθέματος Βιόσφαιρας Πάρνωνα-Μαλέα» με δικαιούχο τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland