Η άτυχη κοπέλα και οι Καλότυχες

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 09 Απρίλιος 2021 12:09 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η άτυχη κοπέλα και οι Καλότυχες

Μια φορά ήταν μια κοπέλα άτυχη. Ζούσε σε ένα χωριό. Έμεινε ορφανή μικρή. Τη μεγάλωσε μια θεία της, σκληρή γυναίκα. Έβαζε την κοπέλα να κάνει όλες τις δουλειές μέσα κι έξω από το σπίτι. Δεν την άφηνε στιγμή να ησυχάσει. Της ζητούσε να ράβει και ρούχα. Η ορφανή είχε αποκάμει. Ήθελε να αλλάξει την τύχη της.  

Μια μέρα είπε μέσα της: «Θα πάω στη γριά-Γιαννού να μου πει που θα βρω την τύχη μου». Δρόμο πήρε, δρόμο άφησε για το σπίτι της γριάς. Χτύπησε την πόρτα. Η γριά την έμπασε μέσα και είπε: «Καλώς την κοπέλα! Πως από δω;»  «Κυρούλα, ήρθα γιατί θέλω να μου πεις, πως να αλλάξω την τύχη μου». Η κυρά Γιαννού της λέει: «Θα πας να βρεις τις Καλότυχες!». Η κοπέλα ρώτησε: «Ποιες είναι αυτές;»

Η γριά της είπε: «Αυτές ήταν γυναίκες που είχαν όλες την ίδια κακή πεθερά. Η πεθερά τις βασάνιζε. Τις έβαζε κι έκαναν όλες τις σκληρές δουλειές. Δεν τις άφηνε να ξαποσταίνουν, ούτε να χορτάσουν το ψωμί. Στο τέλος αγανάκτησαν. Άφησαν άντρες, παιδιά, σπίτι. Πήγαν στις ερημιές, στα βουνά, στα δάση, στα ρέματα. Λένε πως οι πατούσες τους είναι σκληρές σαν της αρκούδας, γιατί γυρίζουν ολούθε ξυπόλητες. Οι Καλότυχες βασανίζουν τις κακές γυναίκες και βοηθούν τις καλές». «Που θα τις βρω;» ρώτησε η κοπέλα. «Θα σου πουν τα πουλιά και τα ζώα του δάσους», είπε η κυρά Γιαννού. Μετά έδωσε στην κοπέλα μια χούφτα σποράκια. Της είπε: «Ρίξε τα σποράκια στα πουλιά του δάσους». Η κοπέλα τα πήρε κι έφυγε.

Δρόμο πήρε, δρόμο άφησε κι έφτασε σε ένα δάσος. Συναντάει ένα σπουργίτι. «Ξέρεις που θα βρω τις Καλότυχες;» το ρωτάει. Αυτό αποκρίνεται: «Θα σε πάω στο καλύβι τους, αν μου κάνεις ένα καλό». «Έχω μια χούφτα σπόρους», είπε η κοπέλα και το τάισε. Μετά το σπουργίτι της είπε: «Ακολούθησέ με!»  Την οδήγησε σε ένα καλύβι ψηλά στο βουνό. «Εδώ μένουν οι Καλότυχες», της είπε το σπουργίτι και πέταξε μακριά.

Η άτυχη κοπέλα χτύπησε την πόρτα της καλύβας. Καμία απάντηση. Ακούει μια φωνή: «Άδικα χτυπάς! Δεν είναι μέσα. Το καλοκαίρι οι Καλότυχες γυρίζουν στα λιβάδια. Δροσίζονται στο ποτάμι». Γυρίζει και βλέπει μια αλεπού. «Θα με πάς στο ποτάμι;» ρώτησε η κοπέλα. «Αν μου πιάσεις καβούρια». «Θα σου πιάσω!» λέει η κοπέλα. «Τότε, πάμε!» της είπε η αλεπού.

Δρόμο πήραν, δρόμο άφησαν για το ποτάμι. Σαν έφτασαν, η κοπέλα μάζεψε καβούρια και τάισε την αλεπού. Μετά τη ρώτησε: «Που είναι οι Καλότυχες;» «Με τη δύση του ήλιου θα φανούν» της είπε η αλεπού κι  έφυγε.

Η κοπέλα περίμενε. Μετά είπε: «Λες να με γέλασε η αλεπού;» Τότε ακούει μια φωνή από το ποτάμι: «Δε σε γέλασε!» Ήταν ένα χέλι ποταμίσιο. Είχε βγάλει το κεφάλι του από το νερό και κοίταζε. Της λέει: «Οι Καλότυχες σε λίγο θα φανούν. Αν σε δουν εδώ, θα θυμώσουν. Εκτός αν τους δώσεις ένα δώρο». «Τι δώρο;» «Φτιάξε κάτι με λουλούδια», είπε το χέλι και βούτηξε στο ποτάμι.

Η κοπέλα μάζεψε τρεις αγκαλιές λουλούδια. Τα έστρωσε χάμω. Έβγαλε από το δισάκι τα σύνεργα της ραπτικής της. Άρχισε να φτιάχνει μαντίλια για τις Καλότυχες. Έραψε τα λουλούδια πάνω στο ύφασμα. Σαν τελείωσε, τα κοίταξε και της άρεσαν πολύ.

Τότε φάνηκαν οι Καλότυχες. Είδαν την κοπέλα και ρώτησαν: «Τι ζητάς εδώ;» «Θέλω μια χάρη», είπε η κοπέλα. «Η χάρη θέλει αντίχαρη!» λένε αυτές. «Έχω δώρα για σας. Αν νομίζετε ότι σας πρέπει κάτι καλύτερο, θα το φτιάξω», είπε η κοπέλα.

Έδωσε τα μαντίλια στις Καλότυχες. Ήταν όμορφα, σα λιβάδια από λουλούδια. Αυτές είπαν: «Φαίνεται ότι τα έφτιαξες με αγάπη. Τι θες να κάνουμε για σένα;» «Θέλω να μου δώσετε καλή τύχη», είπε η κοπέλα. «Θα σου δώσουμε! Γύρισε στο χωριό σου κι όλα θα πάνε καλά». «Δε θέλω να γυρίσω στη θεία μου. Μου φέρεται σκληρά», είπε η κοπέλα. «Η τύχη σου θα αλλάξει! Έχε το νου σου στο δρόμο του γυρισμού», είπαν οι Καλότυχες. Μετά πήραν τα μαντίλια και χάθηκαν.

Η κοπέλα δρόμο πήρε, δρόμο άφησε για να γυρίσει στο χωριό. Συναντάει ένα γέρο. Καθόταν πλάι σε μια πηγή. Τα μάτια του έτρεχαν δάκρυα:     «Τι έχεις γεροντάκι;» τόνε ρώτησε το κορίτσι. «Η γριά μου αρρώστησε βαριά. Κάθε μέρα την περιποιούμαι. Τώρα έπιασα νερό από την πηγή. Μα δε μπορώ να κουβαλήσω το σταμνί μέχρι εκεί. Απόκαμα. Τόσο καιρό πάω κι έρχομαι». «Μη στενοχωριέσαι, θα κουβαλήσω εγώ το νερό. Εσύ τράβα μπρος να με οδηγείς», είπε η κοπέλα στο γεροντάκι.

Έτσι, φορτώθηκε η κοπέλα το σταμνί. Δρόμο πήραν, δρόμο άφησαν κι έφτασαν στο καλύβι. «Έλα μέσα, να σε φιλέψω κάτι», της λέει ο γέρος.

Η κοπέλα μπήκε στο καλύβι. Σε μια γωνιά πάνω σε ένα ντιβάνι ήταν ξάπλα μια γριά. Ψηνόταν στον πυρετό. «Χρειάζεται δροσερές κομπρέσες», είπε το κορίτσι. «Φέρε μου πανιά, γεροντάκι, να τη δροσίσω με το νερό της πηγής». «Κόρη μου μη μπαίνεις στον κόπο», είπε ο γέρος. «Δεν είναι κόπος. Θα βοηθήσω να γίνει καλά η γριά σου». «Ορίστε τα πανιά!» της λέει ο γέρος. «Χρειάζομαι τσίπουρο, βαμβάκι, ένα πιρούνι και δύο ποτηράκια. Θα της κόψω βεντούζες για το κρυολόγημα». «Να είσαι καλά κόρη μου», της λέει ο γέρος και της έφερε τα χρειαζούμενα.

Η κοπέλα έβαλε τις κομπρέσες. Έκοψε βεντούζες στην πλάτη της γριάς. Την έτριψε με τσίπουρο. Τη σκέπασε με κουβέρτες. Ο γέρος έβαλε κι άλλα ξύλα στο τζάκι. Είπε στο κορίτσι: «Έλα να φας τη σούπα σου». Η κοπέλα έφαγε. Έκατσε κοντά στη φωτιά. Είπε στο γέρο: «Έχω δρόμο για το χωριό». Αυτός της λέει: «Να μείνεις απόψε. Νυχτώνει… Φεύγεις αύριο με την ησυχία σου». Μετά έστρωσε για την κοπέλα κοντά στο τζάκι.  

Το πρωί η κοπέλα ετοιμάστηκε να φύγει. Στενοχωριόταν πολύ. Ο γέρος της είπε: «Κόρη μου, δε σε βλέπω χαρούμενη. Τι έχεις;» Η κοπέλα του λέει: «Μένω στο χωριό με μια θεία μου. Μου φέρεται σκληρά. Μια καλή κουβέντα δεν ακούω από το στόμα της. Μα που αλλού να πάω;» Ο γέρος της λέει: «Να μείνεις εδώ! Παιδιά δεν έχουμε. Είσαι καλή κοπέλα. Θα σε αγαπάμε σαν παιδί μας». «Αλήθεια λες γεροντάκι; Δεν θα είμαι βάρος;» ρώτησε η κοπέλα. «Μην την ξαναπείς αυτή τη λέξη, παιδί μου! Ακούς βάρος…»

Η κοπέλα το σκέφτηκε κι είπε: «Θα μείνω εδώ! Θα σας βοηθώ και θα σας φροντίζω». Έτσι, έμεινε με το γέρο και τη γριά. Τα δύο γεροντάκια της φέρονταν με σεβασμό κι αγάπη. Εκεί η κοπέλα βρήκε τη γαλήνη και την ηρεμία της. Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Δήμητρα Μπουμποπούλου

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti