Ο σχεδιασμός της Σπάρτης για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών

Πληθώρα εκδηλώσεων και δράσεων προωθεί ο Δ. Σπάρτης για το 2020  - Οι εξαγγελίες του δημάρχου Π. Δούκα

Τετάρτη, 16 Οκτώβριος 2019 07:25 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο σχεδιασμός της Σπάρτης για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών

Tο 2020 συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη διεξαγωγή μιας εκ των σημαντικότερων και πλέον ξακουστών μαχών της παγκόσμιας ιστορίας της ανθρωπότητας: Της Μάχης των Θερμοπυλών. Ως γνωστόν η επική μάχη διεξήχθη το 480 πΧ ανάμεσα σε Πέρσες και Έλληνες στα στενά των Θερμοπυλών, κατά τη δεύτερη εκστρατεία των Περσών εναντίον της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο τιμής και ανάδειξης του σπουδαίου ιστορικού γεγονότος, στο διάστημα μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους, αναμένεται να διοργανωθεί σειρά επετειακών εκδηλώσεων/δράσεων σε περιοχές της χώρας. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρόγραμμα, δικαιωματικά, θα έχει η Σπάρτη, καθώς οι μορφές του Λεωνίδα και των 300 επίλεκτων Σπαρτιατών οπλιτών χαράχτηκαν ανεξίτηλα στην ιστορία με το περίφημο «Μολών λαβέ» και καθιερώθηκαν στη συνείδηση του παγκόσμιου πληθυσμού ως σύμβολα αυτοθυσίας, ηρωισμού και αυταπάρνησης.

Ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας αποκάλυψε τις δράσεις που σχεδιάζει ο Δήμος Σπάρτης, στο πλαίσιο των 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών, με στόχο την  προσέλκυση ενδιαφέροντος συμμετοχής, αλλά και να λειτουργήσουν ως έρεισμα για να τεθούν επί τάπητος επιπλέον ιδέες ως προς το διοργανωτικό σκέλος.

Γεωπολιτικές εκδηλώσεις
1. Φόρουμ Ανατολής-Δύσης: «Ο πρόεδρος του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενδιαφέρεται να  μας συνδράμει στη προσπάθειά μας για τη διοργάνωση αυτή και να την θέσει υπό την αιγίδα του», σημειώνει ο Π. Δούκας.
2. Επόμενη Συνδιάσκεψη Υπουργών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ να γίνει στη Σπάρτη. Ο βουλευτής Θ. Δαβάκης θα κάνει τη σχετική εισήγηση.

Αδελφοποιήσεις
▪ Δημιουργία του Δικτύου των πέντε μεγάλων αρχαίων Ελληνικών πόλεων: Σπάρτη - Άργος - Κόρινθος - Αθήνα - Θήβα
▪ Δημιουργία της αδελφότητας με τις άμεσες αποικίες: Σπάρτη - Θήρα - Τάρας -  (Κυρήνη)
▪ Δημιουργία του Δωρικού πολιτιστικού δικτύου που είχε ως Μητρόπολη τη Σπάρτη: Δωδώνη - Δωρίς - Σπάρτη - Άργος - Κόρινθος - Σικυών - Μέγαρα - Επίδαυρος - Αίγινα - Μεσσήνη - Δωρικές Κυκλάδες - Δωρική εξάπολις - Ρόδος - Αλικαρνασσός - Κνίδος - Κως - Λίνδος -Ιαλυσός - Κάμιρος - Δωρική Κρήτη (Γόρτυς, Λύκτος ) και στη Δωρική Μεγάλη Ελλάδα (Συρακούσαι κ.α.)
▪ Δημιουργία του Συνδέσμου (alliance) των σπουδαιότερων πόλεων της Κλασσικής Περιόδου: Σπάρτη - Αθήνα - Ρώμη - Αλεξάνδρεια - Βαβυλών - Συρακούσες - Καρχηδών - Κάιρο - Ιερουσαλήμ - Τύρος - Σιδών

 «Ακόμα και στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, αντιναύαρχος ήταν ο Σπαρτιάτης Ευρυβιάδης, κατά γενική απαίτηση των ελληνικών συμμαχικών πόλεων, που δεν ήθελαν Αθηναίο ναύαρχο», εξηγεί ο Π. Δούκας.
 
Διεθνή συμπόσια με θέματα:
▪ Το μοναδικό και αμίμητο Σύνταγμα του Λυκούργου
▪ Τη Μάχη των Θερμοπυλών
▪ Τις Γυναίκες στη Σπάρτη
▪ Το νόημα του Δωρικού Πολιτισμού
▪ Τον Πελοποννησιακό Πόλεμο
▪ Τη λεγόμενη «Παγίδα του Θουκυδίδη» (The Τhucydides Trap)
▪ Την άνοδο και τη Πτώση των Ηγεμονικών Δυνάμεων
▪ Βίοι Παράλληλοι: Σπάρτη-Αθήνα-Ρώμη-Ουάσινγκτον
▪ Λυκούργος και Κομφούκιος
▪ Λυκούργος και Καποδίστριας
▪ Μαθήματα από τη Σπαρτιατική Ηθική και τις Σπαρτιατικές Ηγετικές Αρετές
▪ Λυκούργος και Αμερικανικό Σύνταγμα
▪ Λυκούργος και Βρετανικό Σύνταγμα
▪ Λυκούργος και Ρώμη
▪ Σπάρτη και Ιαπωνία (Ή τάν ή επί τάς και Σαμουράϊ)
▪ Σπάρτη και Αίγυπτος
▪ Σπάρτη και Ισραήλ (κατά τους Μακκαβαίους Α’ και Β’
▪ Βιλλεαρδουίνοι-Γάλλοι και Μυστράς
 
Συλλεκτικά νομίσματα
Ο Π. Δούκας γνωστοποίησε ακόμα ότι «συζητάμε -κι έχουμε προτείνει- στο Υπουργείο Οικονομικών την έκδοση/κοπή αργυρών συλλεκτικών νομισμάτων για τα 2500 χρόνια. Αυτά θα συμβάλλουν στην ενεργοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και των τουριστικών επισκέψεων».
 
Αθλητικές διοργανώσεις (αθλητικές και πρωτοβουλίες 2020)
▪ Σπάρταθλον 2020
▪ Σπαρτακιάδα 2020
▪ Spartan Race 2020
▪ Σπάρτη-Θερμοπύλες: Υπερμαραθώνιος
▪ Σπάρτη-Θερμοπύλες: Ποδηλατοδρομία
▪ Θερμοπύλες-Σπάρτη: Σκυταλοδρομία
▪ Σπάρτη-κορυφή Ταϋγέτου
▪ Αναβίωση των Καρνείων, των Υακυνθίων και των Λεωνιδείων
▪ Ποδοσφαιρικός αγώνας ομάδων που φέρουν το όνομα Σπάρτα ή Σπάρτακ (Σπάρτα Ρότερνταμ- Σπάρτα Πράγας)
▪ Τουρνουά μπάσκετ Παίδων
▪ Τουρνουά beach-volley
▪ Τουρνουά τένις
 
Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Σχεδιάζονται, επίσης, φεστιβάλ, εκδηλώσεις και διαγωνισμοί: Ποίησης, χορού (πάνω από 10 είδη), μουσικής (λαϊκής, jazz, κλασσικής), γυμναστικής, γιόγκα, πολεμικών τεχνών, σπαρτιατικής κουζίνας, παιδικού θεάτρου.

Ολυμπιακή φλόγα
και συλλεκτικά γραμματόσημα
Επίσης, ο Π. Δούκας αποκάλυψε ότι:
▪ Η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει για πρώτη φορά από τη Σπάρτη το διήμερο 12-13 Μαρτίου 2020
▪ Έχει ζητηθεί από τα ΕΛΤΑ η ειδική έκδοση συλλεκτικών γραμματοσήμων για  τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών. «Είμαστε σε καλό δρόμο», σημειώνει ο δήμαρχος Σπάρτης.

Πρόσκληση σε προσωπικότητες
Στόχος είναι να προσκληθούν στη Σπάρτη όσοι έχουν γράψει γι’ αυτήν και έχουν συμβάλλει στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της, όπως οι: Πολ Κάρτλεντζ, Στέφεν Χόντκινσον, Μπιλ Καβανα, Ίαν Μόρις.

Επίσης, θα γίνει πρόσκληση σε φιλοσόφους, ιστορικούς και συγγραφείς, όπως ο Στίβεν Πρέσφιλντ («Πύλες της Φωτιάς» κ.α.).

Επιπλέον, θα ζητηθεί συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, προσωπικότητες που έχουν  προβάλλει τη Σπάρτη μέσω ταινιών (Τζέραρντ Μπάτλερ κ.α.), ή του αθλητισμού, όπως: Νόβακ Τζόκοβιτς  (σσ που είπε σε αγώνα του “This is Sparta”), η γνωστή Λάκαινα τενίστρια Μαρία Σάκκαρη και ο διάσημος τενίστας Πιτ Σάμπρας (ομογενής από τη Σπάρτη).

Διοργάνωση μεγάλου αγροτικού συνεδρίου
και έκθεσης πελοποννησιακών τοπικών προϊόντων
Ακόμα, ο Δήμος Σπάρτης σε συνεργασία με το ICC - International Chamber of Commerce Ελλάδας (Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας), του οποίου ο Π. Δούκας είναι πρόεδρος του Δ.Σ.), εξετάζει τη διοργάνωση στη Σπάρτη, ενός μεγάλου διεθνούς συνεδρίου κι έκθεσης με θέμα «Τα προϊόντα της Λακωνικής γης». «Στο πλαίσιο αυτό θα διερευνήσουμε τις δυνατότητες με διάφορους διοργανωτές τέτοιων εκθέσεων και συμποσίων που ίσως ενδιαφέρονται!», σημειώνει ο δήμαρχος Σπάρτης.
 
Τα προϊόντα
Τα προϊόντα της λακωνικής γης που θα πρωταγωνιστήσουν στις παραπάνω διοργανώσεις προτείνονται να είναι τα εξής: Λάδι (παρουσίαση ερευνών), ελιές, πορτοκάλια, χυμοί, τραχανάς – χυλοπίτες, μέλι, χοιρινά – παστά, κρασί - σταφύλια – τσίπουρο, παξιμάδια, τυριά - μυζήθρα – γαλακτοκομικά, γλυκά κουταλιού – κάστανα, βαλσαμόλαδο (φαρμακευτικές εταιρείες), κεραλοιφές (φαρμακευτικές εταιρείες), θυμάρι, κρίταμο, τσουκνίδα, φασκόμηλο, ρίγανη, βάλσαμο/υπερικό, αχίλλεια, γεράνι, φραγκόσυκο, αφρόξυλο και πολλά άλλα και μίγματα των παραπάνω.
 
Αγροτικός τουρισμός
και χρηματοδότηση παραγωγής
«Θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε τον λεγόμενο Αγροτικό Τουρισμό, το «Λιομάζωμα», με επισκέψεις σε αγροτικές εγκαταστάσεις και οινοποιεία», αναφέρει ακόμα ο Π. Δούκας και προσθέτει: «Θα προσκαλέσουμε γεωπόνους και οικονομολόγοι του αγροδιατροφικού τομέα (agricultural economists) από Ολλανδία και Ισραήλ, για να μας αναλύσουν τρόπους αύξησης της παραγωγής και της αξίας των προϊόντων που παράγει η λακωνική γη, δεδομένου ότι στα κράτη αυτά, η αξία της στρεμματικής απόδοσης φαίνεται να είναι τετραπλάσια απ’ ό,τι στην Ελλάδα.

Θα προσκαλέσουμε τραπεζίτες, διαχειριστές χρηματοδότησης (fund managers) και ειδικούς στο ΕΣΠΑ για υποδείξεις σε τρόπους χρηματοδότησης, ενώ θα βραβεύσουμε καινοτόμες αγροτικές πρωτοβουλίες.
 
Στόχοι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σπάρτης, είναι:
1. Η ανάδειξη των προϊόντων της Λακωνίας, 2. η ανάδειξη του brand name των σπαρτιατικών προϊόντων, 3. η διευκόλυνση συνεργασιών, 4. η διευκόλυνση εξαγωγών, 5. ανάπτυξη δικτύου  διανομέων (networking με distributors), 6. ο εντοπισμός προβλημάτων, 7. η κινητοποίηση της δύναμης των ομογενών, 8. η προσέλκυση επενδύσεων και η βράβευση όσων δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Λοιπές δράσεις
Επιπρόσθετα σχεδιάζονται:
- Έκθεση ευρημάτων από άλλα μουσεία (Αθηνών, Ολυμπίας, Δελφών), που σχετίζονται με τις Θερμοπύλες, καθώς και τα ευρήματα του θολωτού τάφου στο Βαφειό από το Εθνικό.
- Απότιση τιμής στους Θεσπιείς (Δήμος Αλιάρτου) και τους Πλαταιείς (Δήμος Θηβαίων), καλώντας τους αντίστοιχους δημάρχους και εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων.
- Πρόσκληση συμμετοχή σε συνέδρια με αντικείμενο τη σπαρτιατική ιστορία, σε όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια (τμήματα Αρχαίας Ιστορίας) και σε διάσημα πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως: Κέιμπριτζ (Cambridge), Οξφόρδης (Oxford), Νότιγχαμ (Nottingham), Πρίνστον (Princeton), Χάρβαρντ (Harvard), Γιέιλ (Yale), Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU), Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ (University of Connecticut), Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης (University of Melbourne), κ.α.. «Πέρα από τους επιφανείς ιστορικούς, σίγουρα υπάρχουν διδακτορικοί ερευνητές με ενδιαφέροντα θέματα που θα θέλουν να ακουστούν…», υπογραμμίζει ο Π. Δούκας.
- Διοργάνωση συμποσίου μέλανα ζωμού, κρασιού και μεζέδων (τραγήματα) στην κεντρική πλατεία ή στην πλατεία του τάφου του Λεωνίδα, με καλεσμένους Σπαρτιάτες και διάσημους σεφ της ελληνικής σόου μπιζ (showbiz), όπως οι: Σκαρμούτσος, Πετρετζίκης, Κοντιζάς κ.α., οι οποίοι και θα αποτελέσουν μέσο πανελλήνιας προβολής του γεγονότος.
 -  Παρουσίαση – αναβίωση των χορευτικών γυμνασμάτων των εφήβων Σπαρτιατών κατ’ αντιστοιχία με τις γυμνοπαιδιές, σε συνεργασία με τους χορευτικούς συλλόγους και τον ΑΟΔ. Ένταξη του χώρου του Ιερού της Ορθίας Αρτέμιδος, πιο κοντά στη ζωή των πολιτών.
- Διοργάνωση γυμναστικών επιδείξεων στο Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης: Παρουσίαση των πέντε βασικών αγωνισμάτων: τρέξιμο, δίσκος, πάλη, άλμα σε συνεργασία με τους αθλητικούς συλλόγους: Σπαρτιατικός, Φιλαθλητικός, Ελληνορωμαϊκή πάλη, παιδικό τμήμα “Spartan Race”, «Σπαρτιάτες Δρομείς» κλπ.
- Διοργάνωση Πανελλήνιου διαγωνισμού εικονογραφημένης ιστορίας Σπαρτιατικών θεμάτων ή και ταινίας μικρού μήκους για τις Θερμοπύλες, με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών και των γονέων τους.
- Διοργάνωση εκδηλώσεων με θέμα τη Σπάρτη στο εξωτερικό. «Η ακτινοβολία της Σπάρτης και της Μάχης των Θερμοπυλών, δεν θα πρέπει να περιοριστεί στα σύνορα του Δήμου μας», επισημαίνει ο Π. Δούκας.
- Εξωραϊσμός της πόλης με αγάλματα από το σπαρτιατικό πάνθεον.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών