Πρεμιέρα του δ’ κύκλου συναντήσεων του Απ. Πιερρή στη Σπάρτη

Πέμπτη, 21 Νοέμβριος 2019 17:21 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πρεμιέρα του δ’ κύκλου συναντήσεων του Απ. Πιερρή στη Σπάρτη

Ξεκινάει ο δ’ κύκλος συναντήσεων του διευθυντή του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών Πατρών κ. Απόστολου Πιερρή στη Σπάρτη. Η φετινή θεματική έχει τίτλο  «ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΠΙΦΑΝΗΣ. Σπάρτη Οδηγός, “Ελλάδος Ακρόπολη”. Κριτική Πολιτιστική και Πολιτική Ιστορία του Ελληνισμού στους Αρχαϊκούς Χρόνους (7ος – 6ος αιώνας π.Χ.)».

Η πρώτη συνάντηση, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή (22/11) και ώρα 8:30΄ μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού δημαρχείου Σπάρτης, ο Απ. Πιερρής θα αναπτύξει το θέμα «Έθνη και Φυλές στην Αρχαία Ελλάδα: Έννοια και Πραγματικότητα  της Διαφορετικότητας. Οι Πελασγοί και η Ελληνική Τετραεθνία».

Η είσοδος είναι ελεύθερη στην ομιλία, ενώ μετά την ομιλία θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση.

Αφιέρωμα στην Ωραία Ελένη
κι επίσκεψη στο μουσείο

Εξάλλου, την Κυριακή (24/11) οργανώνεται ειδική εκδήλωση για την Ωραία Ελένη με επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης και ομιλία του Απ. Πιερρή.  Ειδικότερα, η δράση θα χωρισθεί σε δύο μέρη: α) 12.00 μμ: Επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο, β) 8.30΄  μμ: Ομιλία και συζήτηση.  Η παρακολούθηση και συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Όπως αναφέρει ο Απ. Πιερρής «θα αφιερώσουμε σε μια συστηματική μελέτη του προβλήματος της Ωραίας Ελένης. Θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με την Σπαρτιατική εκδοχή του προσώπου. Στο επίκεντρο βρίσκεται το ζήτημα του οντολογικού επιπέδου της: θεά, δαίμων, ηρωίδα, άνασσα του Μυκηναϊκού κόσμου, αυτόχθων θείας καταγωγής με πολλαπλές ερωτικές σχέσεις προς Θησέα (Αττική), Μενέλαο (Πελοπίδες – Αχαιοί), Πάρι (Τρώες). Το θέμα της απαγωγής (Θησεύς, Πάρις) χρήζει έρευνας. Όπως και η μετά την πτώση του Ιλίου μοίρα της. Και η στάση του Μενέλαου. Από το άλλο μέρος η σύνδεσή της με τους Διοσκούρους είναι εξαιρετικά σημαντική.

Θα αναλύσω τις φιλολογικές μαρτυρίες και τα αρχαιολογικά δεδομένα.

Το Μενελάιον έχουμε αρκετές φορές επισκεφθεί και πολλαχώς αναλύσει. Θα αναφερθώ στην ομιλία μου στην θεωρία του ziggurat που λύνει ένα αρχιτεκτονικό αίνιγμα. Θα μας απασχολήσει η σημασία του για την ερμηνεία της Ελένης. Στο Μουσείο θα διαπραγματευθώ τις δυο ομάδες αναγλύφων που αφορούν άμεσα στο θέμα, τα Διοσκουρικά και τα της Λελεγικής Τριάδας. Καίριας σημασίας είναι η αξιολόγηση και ερμηνεία της πυραμιδοειδούς στήλης με το διπλό ανάγλυφο. Θα εντρυφήσουμε σε αυτό».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος