Η Μάνη εκτίθεται ως ανοιχτό-υπαίθριο μουσείο!

Ένα ατελείωτο εκθετήριο των χαρακτηριστικών του τόπου - Η καινοτόμος πρόταση που προωθούν Δήμος Αν. Μάνης-Ινστιτούτο Σπάρτης

Σάββατο, 18 Ιανουάριος 2020 08:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Μάνη εκτίθεται ως ανοιχτό-υπαίθριο μουσείο!

Το φιλόδοξο εγχείρημα για την ανάδειξη της επικράτειας της Μάνης ως ένα ανοιχτό-υπαίθριο μουσείο αναλαμβάνουν ο Δήμος Αν. Μάνης και το Ινστιτούτο Σπάρτης, κατόπιν εισήγησης της προέδρου του Ινστιτούτου κ. Αναστασίας Κανελλοπούλου για την υποβολή σχετικής πρότασης στο πλαίσιο της προκήρυξης «Καινοτόμες Δράσεις με τους  Πολίτες» του Πράσινου Ταμείου. Όπως είπε η κ. Κανελλοπούλου, πρόκειται «για μια πολύ σοβαρή ερευνητική προσπάθεια που θα οδηγήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για την περιοχή της Μάνης. Η μοναδικότητα και η αξία της Μάνης στην ελληνική πολιτιστική πραγματικότητα αποτελεί μοναδικό παράγοντα διαμόρφωσης μιας δυναμικής στην περιοχή, η οποία μπορεί να ξεπεράσει τα όρια του τοπικού μνημείου».

Στην προτεινόμενη συνεργασία των δύο πλευρών, επικεφαλής φορέας θα είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με την επίβλεψη της Καθηγήτριας κ. Αντωνίας Μοροπούλου –η οποία έχει ήδη πραγματοποιήσει έργα και μελέτες για την Μάνη με εθνική και διεθνή απήχηση– και συμπράττοντα φορέα το Ινστιτούτο Σπάρτης που είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.

Στη συνεδρίασή του στις 30 Δεκεμβρίου 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο Αν. Μάνης αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει την αξιόλογη πρωτοβουλία, η οποία –εφόσον ευδοκιμήσει–  αναμένεται να προσφέρει πνοή και αυξημένη δυναμική στη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου και πρωτοποριακού τουριστικού προϊόντος με έμφαση στην ιστορία, τον πολιτισμό και τις πολυδιάστατες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή.

Η Μάνη είναι ένα «ανοικτό μουσείο» με υλική και άυλη πλούσια κληρονομιά, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει διακεκριμένους επιστήμονες και έχει διακριθεί σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Θεωρείται –και όχι άδικα– ένας τουριστικός παράδεισος» για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Στη χερσόνησό της συναντώνται «άχρονα» αρχαιολογικά ευρήματα, ξεπροβάλλοντας μέσα στο  ιδιόμορφο και «κακοτράχαλο» τοπίο της πληθώρα παραδοσιακών οικισμών. Η ιστορία και η πορεία της είναι τεράστια με ανεκτίμητο απόθεμα.

kanellopoulou
«Η Μάνη με την αξιοσημείωτη αρχιτεκτονική της, την ιδιαίτερη πολιτιστική της παράδοση και το μοναδικό της φυσικό τοπίο, αποτελεί ιδανικό χώρο εφαρμογής και ανάπτυξης ενός ανοιχτού-υπαίθριου μουσείου. Η μοναδικότητα του τοπίου της Μάνης, μέσα από το οποίο αναδεικνύεται όλος ο χαρακτήρας της μανιάτικης βιοθεωρίας και φιλοσοφίας, αποτελεί εξαιρετική περίπτωση αντικειμένου ενός τέτοιου ανοιχτού-υπαίθριου μουσείου»,
σημείωσε στην εισήγησή της η κ. Κανελλοπούλου και πρόσθεσε: «Η διατήρηση της αρχιτεκτονικής και ο σεβασμός των Μανιατών στην ιστορία, στα έθιμά τους και στο μανιάτικο μοναδικό φυσικό τοπίο, αποτελούν ευκαιρία για την προβολή όχι μεμονωμένων δράσεων ή αντικειμένων, αλλά για μια συνολική καταγραφή, ανάδειξη και προβολή ενός μοντέλου ζωής που ξεκινά από τους αρχαϊκούς χρόνους και φθάνει μέχρι σήμερα, αλώβητο σε αρκετές περιπτώσεις και ικανό να διαμορφώσει μιαν ελληνική ενότητα με μοναδικό συνδυασμό υλικών, κοινωνικοοικονομικών και ηθικών γραμμών, ξεχωριστού περιβάλλοντος, διακριτών στον επισκέπτη.

Η περιοχή της Μάνης ενδείκνυται ως περιοχή δραστηριοτήτων των κλασικών μορφών τουρισμού, όπως επίσκεψη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, καλοκαιρινός παραθαλάσσιος τουρισμός, αλλά και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως πεζοπορία – ορειβασία, αναρρίχηση – σπηλαιολογία και καταδύσεις. Επίσης προσφέρεται για θεματικές μορφές τουρισμού όπως επίσκεψη μοναστηριών, λαϊκή αρχιτεκτονική, οικοπαρατήρηση, γεωλογία, χλωρίδα, πανίδα κ.λπ., λαογραφικός τουρισμός, θεματικοί δρόμοι (δρόμοι κρασιού, ελιάς κ.λπ.), αστικός τουρισμός (αρχιτεκτονικός – κηποτεχνικός) και δίκτυα ιστορικών τόπων και διαδρομών», εξήγησε η κ. Κανελλοπούλου.

 Η ίδια παρατήρησε ότι «τα  μουσεία έχουν παίξει τον σημαντικότερο ρόλο στην διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αρχικά ως δραστηριότητα εσωτερικών χώρων και πριν από ενάμιση αιώνα περίπου και ως δραστηριότητα εξωτερικών χώρων εγκαινιάζοντας τα λεγόμενα υπαίθρια- ανοιχτά μουσεία.  

Τα υπαίθρια- ανοιχτά μουσεία ξεπερνούν την έννοια του εσωτερικού μουσείου, ακριβώς διότι αναφέρονται στην διατήρηση και ανάδειξη μνημείων και δράσεων που δεν μπορούν να περιοριστούν σε κλειστό χώρο. Το αντικείμενο αναφοράς τους είναι συνήθως το τοπίο, η τοπική αρχιτεκτονική που παρουσιάζει εξαιρετικά και μοναδικά χαρακτηριστικά, η κουλτούρα και τα έθιμα που την προσδιορίζουν, ο υλικός πολιτισμός που δεν μπορεί να περιοριστεί στον εσωτερικό χώρο ενός μουσείου και φυσικά το φυσικό περιβάλλον που τα πλαισιώνει.

Η κληρονομιά του ανώνυμου δημιουργού, όπως αυτή απεικονίζεται και ενσωματώνεται σε κτίρια και κατασκευές καθημερινής χρήσης, αλλά και στο φυσικό περιβάλλον, απειλείται από την αστικοποίηση και πολλές φορές διαπιστώνουμε την αποσυναρμολόγηση και την ανακατασκευή ή τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις με τρόπο που ουσιαστικά προδίδει το παρελθόν και μάλιστα χωρίς να διακρίνουμε μία ομαλή μετάβαση στο νέο.

Σήμερα η έγκαιρη παρέμβαση και η σωστική επέμβαση σε τέτοιους χώρους έχει αποδώσει σημαντικά και πολλές χώρες κυρίως στην Βόρεια Ευρώπη και στην Ασία έχουν να επιδείξουν ως υπαίθρια- ανοιχτά μουσεία ολόκληρες πόλεις σε όλο το εύρος της πολιτιστικής-παραδοσιακής τους ζωής.

Πιο συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπαίθριο μουσείο είναι κάθε ίδρυμα που περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα κτίρια, δράσεις καθημερινής ζωής και ανθρώπινες επεμβάσεις  στις συλλογές του. Κυρίως, ο όρος “υπαίθριο μουσείο” αναφέρεται σε έναν χώρο που ειδικεύεται στη συλλογή και την επανέγερση ιστορικών κτιρίων σε μεγάλους υπαίθριους χώρους, συνήθως με την αναδημιουργία τοπίων του παρελθόντος και περιλαμβάνοντας τη ζώσα ιστορία».

ManiGeniki1

H πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης επεσήμανε ότι «σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση έργων και δράσεων σε θέματα περιβάλλοντος και ειδικότερα σε αντικείμενα που αφορούν: α) την κλιματική αλλαγή, β) την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, γ) την αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος με στόχο τη συμβολή στην ανάπτυξη και εφαρμογή της εθνικής και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής με σκοπό την προώθηση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης».

E28A5168 1E24 4C17 955A 4D422534C30CΚατά την Αν. Κανελλοπούλου, «με την προτεινόμενη συνεργασία και με την ορθή αξιοποίησή του προγράμματος  από φορείς που διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία, είναι δυνατόν να οδηγηθούμε στη “θεμελίωση” της ανακήρυξης της Μάνης ως υπαίθριου μουσείου και μέσω των ειδικότερών του στόχων να αποτελέσει ένα αρχικό βήμα για την:
1. Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών και δράσεων για την προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.
2. Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών ή δράσεων για την προστασία και αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος.
3. Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων, πολιτικών ή δράσεων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, καθώς επίσης και του ελεύθερου περιβάλλοντος χώρου σημαντικών κτιριακών εγκαταστάσεων.
4. Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών ή δράσεων για την προστασία και αποκατάσταση οικοτόπων ή ειδών που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και για την αξιοποίηση και αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων».

Κατακλείοντας την εισήγησή της στο ΔΣ Αν. Μάνης η κ. Κανελλοπούλου σημείωσε: «Η επιτυχία του προγράμματος απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών δυνάμεων, την παρουσία φορέων τεχνογνωσίας και τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, σε όλα τα επίπεδα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κυβέρνησης. Εξάλλου, οι  μέχρι σήμερα δράσεις και χρηματοδοτήσεις για την διαφύλαξη των πόρων της περιοχής αποτελεί και βασικό στήριγμα για τις περαιτέρω πιο συντονισμένες και συνδυασμένες ενέργειες, οι οποίες θα στηριχθούν πλέον μέσω της προτεινόμενης έρευνας  σε συγκεκριμένο προγραμματισμού και σε επιλεγμένες δράσεις», ισχυρίστηκε η πρόεδρος του Ινστιτούτου, που διευκρίνισε ότι το κόστος της έρευνας θα καλυφθεί από το Πράσινο Ταμείο.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης παρενέβη ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Δημακόγιαννης, περιγράφοντας τον μνημειακό πλούτο της Μάνης (φυσικό και ανθρωπογενές) που –όπως είπε–- «αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες» και την προσπάθεια για συστηματική προβολή και προστασίας της. Επιπροσθέτως, έκανε λόγο για τα βραβεία που έχει κατακτήσει η Μάνη ως κορυφαίος προορισμός σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο. Στον αντίποδα αυτών, ο κ. Δημακόγιαννης δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει το «“πράσινο φως” που έδωσε ο Δήμος Αν. Μάνης για τη δημιουργία αιολικών πάρκων με την τοποθέτηση ήδη 15 γιγαντοανεμογεννητριών στο Σαγγιά της Μάνης», έργο που ο ίδιος χαρακτήρισε «βεβήλωση και ανεπανόρθωτη καταστροφή του τόπου».

Μετά την παρέμβαση του Γ. Δημακόγιαννη, το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε, σύμφωνα με την εισήγηση της προέδρου του Ινστιτούτου Σπάρτης, την υποβολή πρότασης στις «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες» του Πράσινου Ταμείου με θέμα «Η ΜΑΝΗ ΩΣ ΥΠΑΙΘΡΙΟ – ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ινστιτούτο Σπάρτης».

Το Μανιάτικο Μοιρολόι
«καθ’ οδόν» για την UNESCO
Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αν. Μάνης αποφασίστηκε –κατόπιν εισήγηση της Αν. Κανελλοπούλου– η κατάθεση πρότασης προς τον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), προκειμένου το Μανιάτικο Μοιρολόι να ενταχθεί στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Οργανισμού.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και 
όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος