«Χτίζονται» ψηφιακά μουσεία για Σπάρτη και Μυστρά

Επικυρώθηκε το μνημόνιο συνεργασίας Δ. Σπάρτης-ΙΜΕ - Η ιστορία των δύο περιοχών σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα

 

Σάββατο, 06 Ιούνιος 2020 08:32 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Χτίζονται» ψηφιακά μουσεία για Σπάρτη και Μυστρά

Σε κοινές δράσεις για την ανάδειξη, διάσωση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου με την χρήση νέων τεχνολογιών θα προχωρήσουν το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) και ο Δήμος Σπάρτης. Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το οποίο επενδύει στην εξωστρέφεια και τον ανοικτό διάλογο με δήμους της περιφέρειας, υπέγραψε μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας με τον Δήμο Σπάρτης με σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίηση της τεράστιας πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, το ΙΜΕ και ο Δήμος Σπάρτης θα προχωρήσουν σε κοινές δράσεις για την ανάδειξη, διάσωση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου με την χρήση νέων τεχνολογιών, με απώτερο στόχο τη δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου Ιστορίας Αρχαίας Σπάρτης, αλλά και αντίστοιχο ηλεκτρονικό εκθετήριο για την καστροπολιτεία του Μυστρά.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη την Πέμπτη 28/5 στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού δημαρχιακού μεγάρου Σπάρτης από την αντιπρόεδρο του ΙΜΕ και επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» κ. Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου και τον δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα.

Η διαδικασία διεξήχθη παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου του ΙΜΕ κ. Δημητρίου Εφραίμογλου, των αντιδημάρχων Σπάρτης κκ Μιχάλη  Βακαλόπουλου, Γεωργίας Δεδεδήμου και Γεωργίας Ζαχαράκη, της υπεύθυνης ανάπτυξης του ΙΜΕ κ. Σ. Χαροκόπου, του διευθυντή λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού του ΙΜΕ κ. Εμμ. Κουνενάκη, καθώς και συνεργατών του δημάρχου.

Μετά την υπογραφή της σύμβαση, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας δήλωσε: «Όπως έχουμε συζητήσει, ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και της Σπάρτης, δεν είναι απλά κάτι για να καμαρώνουμε! Είναι και βαριά βιομηχανία που πρέπει να την αξιοποιήσουμε! Για παράδειγμα, η Σπάρτη για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, δημιούργησε ένα ‘ρεπουμπλικανικού’ τύπου σύστημα που εξασφάλιζε τη συμμετοχή στα κοινά και την ουσιαστική (και όχι στα λόγια) εκπροσώπηση των συμφερόντων όλων των κοινωνικών τάξεων.

Για τη προβολή όλων αυτών, σήμερα, ο Δήμος Σπάρτης και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού της οικογενείας του Δημήτρη Εφραίμογλου, υπογράψαμε μνημόνιο στενής συνεργασίας και ανάπτυξης κοινών δράσεων, όπως η δημιουργία “ψηφιακού μουσείου” για τον σπαρτιατικό πολιτισμό, η δημιουργία ψηφιακού μουσείου για την καστροπολιτεία του Μυστρά, η διάθεση στο ευρύ κοινό ψηφιακού περιεχομένου, ο εμπλουτισμός της Wikipedia στα ελληνικά και αγγλικά με λήμματα σχετικά με τον πολιτιστικό πλούτο του δήμου, η ανάπτυξη από κοινού συνεργασιών με τρίτους φορείς (πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, ιδιωτικούς φορείς) της Ελλάδας και του εξωτερικού, η ανάδειξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με την χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών καθώς και δράσεων και καλών πρακτικών στον τομέα του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης σε συνδυασμό με την πολιτιστική δράση, κλπ. Πολλές ευχαριστίες στη Σοφία και τον Δημήτρη Εφραίμογλου και τον Μενέλαο Δασκαλάκη για τη συνεχή συνεισφορά του στη πρωτοβουλία αυτή», είπε ο κ. Δούκας.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» κ. Κουνενάκη-Εφραίμογλου σημείωσε σχετικά: «Στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στηρίζουμε την περιφέρεια, μέσα από συνεργασίες με δήμους και Περιφέρειες της χώρας, έχοντας ήδη δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, στο παρελθόν το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, το Εικονικό Μουσείο στη Λιβαδειά, το Εικονικό Μουσείο στη Θήβα, και πιο πρόσφατα το Ψηφιακό Μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνος. Με μεγάλη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ για την έναρξη της συνεργασίας μας με τον Δήμο Σπάρτης, και ευχαριστούμε τον δήμαρχο Πέτρο Δούκα για τη ζεστή φιλοξενία. Απώτερος στόχος της συνεργασίας μας θα είναι η δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου Ιστορίας Αρχαίας Σπάρτης, στο οποίο μέσα από τη χρήση τεχνολογιών αιχμής και διαδραστικές παραγωγές εικονικής πραγματικότητας θα αναδεικνύεται η πλούσια παράδοση του τόπου».

Η «δεξαμενή» πολιτιστικού αποθέματος
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού έχει συγκροτήσει ένα σημαντικότατο ψηφιακό πολιτιστικό απόθεμα υλοποιώντας δεκάδες μικρές και μεγάλες ψηφιακές πολιτιστικές παραγωγές και εκθέσεις, με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού με τη χρήση νέων τεχνολογιών και συστημάτων εικονικής πραγματικότητας.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών