Τα γερακίτικα υφαντά στα μπαλκόνια (ΦΩΤΟ)

Το ξεχωριστό έθιμο της περιοχής

Πέμπτη, 22 Ιούλιος 2021 15:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τα γερακίτικα υφαντά στα μπαλκόνια (ΦΩΤΟ)

Το έθιμο του απλώματος των παλιών γερακίτικων υφαντών κιλιμιών στις ταράτσες και τα μπαλκόνια τήρησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών, κατά τα εγκαίνια της πειραματικής δομής υφαντικής τέχνης Γερακίου που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 18 Ιουλίου.

Έθιμο σχεδόν 90 ετών
Πρόκειται για έθιμο που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930, όταν μέλη της Ακαδημίας Αθηνών έφτασαν στο Γεράκι για να βραβεύσουν την κοινότητα για τα έργα που είχε εκτελέσει, ιδιαίτερα εκείνο – πρωτοποριακό, για την εποχή του - της αποχέτευσης. Συνεχίστηκε στα ίδια χρόνια, κατά την άφιξη μελών της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας  τα οποία συνοδεύονταν από τις μαθήτριες  του Αρσακείου. Στη συλλογική μνήμη των Γερακιτών, μάλιστα, έχει μείνει η στιγμή που οι αρσακειάδες έψαλλαν τον ύμνο τους στα γραφικά σοκάκια του χωριού κάτω από τα ολοστόλιστα με τα υφαντά τους μπαλκόνια.

Από τότε τα κιλίμια ξαναβγήκαν σε μέρες εορτών της ευρωπαϊκής κληρονομιάς και σε διάφορες εκδηλώσεις των συλλόγων του χωριού με αφορμή την επίσκεψη στον τόπο τους ανθρώπων του πνεύματος και της πολιτικής.

Την Κυριακή 18/7, το όμορφο θέαμα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όχι μόνο οι Γερακίτες, αλλά και όσοι τίμησαν με την παρουσία τους τα εγκαίνια της δομής, μεταξύ των οποίων: ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, oι βουλευτές Λακωνίας,  Αθανάσιος Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, ο δήμαρχος Ευρώτα, Δήμος Βέρδος κι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο ΔΣ Σπάρτης, Σταύρος Αργειτάκος. Ακόμα: η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, ο γραμματέας της ίδιας Επιτροπής, Θανάσης Κανταρτζής, η τ. διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης και Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι των φορέων τοπικής και περιφερειακής διοίκησης της Λακωνίας και όχι μόνο.

Τέλος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών «οφείλει να εκφράσει τις ευχαριστίες του σε τέσσερα δραστήρια μέλη του για τον άψογο συντονισμό ως προς το παραδοσιακό αυτό έθιμο,  τις κυρίες Νίκη Χρήστου – Μιχαλούτσου, Αργυρώ Γιάννε, Κανελλιώ Αντωνίου και Μαρία Κουτσοβίτη».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti