Η πορεία διαμαρτυρίας στη Σπάρτη για τη Μακεδονία μέσα από ένα VIDEO!

Ηχηρό μήνυμα κατά της συμφωνίας για τη Μακεδονία έστειλε η Σπάρτη στην πορεία διαμαρτυρίας που έλαβε χώρα την Πέμπτη 28/6. Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική για τους διοργανωτές, καθώς εκτιμάται ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους της πόλης, με πανό και σημαίες της Ελλάδας και του Βυζαντίου, φωνάζοντας συνθήματα για την ελληνικότητα της Μαεκεδονίας.

Οι διαδηλωτές όλων των ηλικιών ζήτησαν επιμόνως δημοψήφισμα για τη συμφωνία, με τους  οργανωτές να γνωστοποιούν ότι θα υποβληθεί ψήφισμα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ κάλεσαν τον βουλευτή Στ. Αραχωβίτη και την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Αδ. Τζανετέα να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εισακουστούν τα αιτήματα των πολιτών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Επίσης, ζήτησαν από τους βουλευτές Δαβάκη και Γρηγοράκο, «να επιστρατεύσουν κάθε πολιτικό μέσο και εργαλείο που διαθέτουν ώστε να ακυρώσουν εν τη γενέσει της την συμφωνία». Ακόμα, προέταξαν αίτημα στα δημοτικά συμβούλια και των πέντε δήμων της Λακωνίας, «να φέρουν το θέμα προς συζήτηση σε έκτακτη συνεδρίαση τους και να πάρουν σαφή θέση απέναντι στη συμφωνία».

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι θα υλοποιηθούν ανάλογες δράσεις εντός του καλοκαιριού, αλλά και από τον Σεπτέμβριο.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τους διαδηλωτές να ψάλλουν «Τη Υπερμάχω» και τον Εθνικό Ύμνο, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε όλους όσοι βρέθηκαν στον χώρο. Μπροστάρης ο π. Γεώργιος Μπλάθρας, ο οποίος μαζί με τον π. Αθανάσιο Σπηλιώτη και πλειάδα ιερέων εκπροσώπησαν με υποδειγματικό τρόπο την τοπική Εκκλησία και τις πατριωτικές αξίες και τα ιδανικά που αυτή πρεσβεύει.

Δείτε το video διάρκειας 13 λεπτών με αποσπάσματα από την πορεία-διαδήλωση στη Σπάρτη

Η ομιλία
Η ομιλία που εκφωνήθηκε στη διάρκεια της συγκέντρωσης στην πλατεία έχει ως εξής:

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στην Κεντρική πλατεία της Σπάρτης, εμείς οι πατριώτες Λάκωνες, να διαμαρτυρηθούμε για την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στο κρατίδιο των Σκοπίων.

Ακομμάτιστα, χωρίς κανένα πολιτικό μανδύα ενδεδυμένοι, με τις σημαίες της Ελλάδας, του Βυζαντίου και της Μακεδονίας ως  λάβαρα, δηλώνουμε:
- Έτσι όπως αγαπάμε, σεβόμαστε, τιμάμε και υπερασπιζόμαστε την μάννα μας, έτσι ακριβώς αγαπάμε, σεβόμαστε και τιμάμε την πατρίδα μας και θα την υπερασπιστούμε με όλους τους τρόπους και τα μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας, μέχρις εσχάτων.
- Σεβόμενοι τους Αγώνες των μακεδονομάχων, πολλοί από τους οποίους ήταν Λάκωνες, είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους εκχώρηση της έννοιας Μακεδονία (όνομα, εθνότητα, γλώσσα) σε οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε τίμημα.
  Σήμερα διαμαρτυρόμαστε και αναρτάμε το πανό μας σε κεντρικό σημείο της πόλης. Αύριο, και όποτε κρίνουμε απαραίτητο, θα διαδηλώσουμε και όποτε χρειαστεί θα ξαναδιαδηλώσουμε, για την ακύρωση αυτής της αναξιοπρεπούς και επικίνδυνης συμφωνίας στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση της χώρας, χωρίς να έχει την συγκατάθεση και συναίνεση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού.

Καλούμε:
1. Την κυβέρνηση της χώρας να επανεξετάσει τη θέση της και να ακυρώσει τη συμφωνία, ή κατ’ ελάχιστον, να σεβαστεί τις αντιδράσεις του Ελληνικού λαού και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας, από την ανώτατη αρχή της δημοκρατίας μας, τον Ελληνικό λαό.
2. Τα Δημοτικά Συμβούλια και των πέντε Δήμων της Λακωνίας, να φέρουν το θέμα προς συζήτηση σε έκτακτη συνεδρίαση τους, και να πάρουν σαφή θέση, θετική ή αρνητική απέναντι στην επώδυνη συμφωνία της κυβέρνησης με το κρατίδιο των Σκοπίων.
3. Την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας να προκαλέσει με ειδική συνεδρίαση των Περιφερειακών Συμβούλων Λακωνίας την έκφραση σαφούς θέσης για το ζήτημα, όπως παραπάνω.
4. Τον βουλευτή Λακωνίας της συμπολίτευσης, να αφουγκραστεί για λίγο το κύμα αγανάκτησης του Λακωνικού αλλά και ολόκληρου του Ελληνικού λαού, και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όπως αρμόζει ιστορικά σε έναν αληθινό Λάκωνα.
5. Τους βουλευτές Λακωνίας της αντιπολίτευσης να επιστρατεύσουν κάθε πολιτικό μέσο και εργαλείο που διαθέτουν ώστε να ακυρώσουν εν τη γενέσει της την συμφωνία και να διασφαλίσουν την καταψήφιση της, αν και εφόσον περάσει ποτέ από την Ελληνική Βουλή.
6. Τον Λακωνικό λαό να συνεχίσει να αγωνίζεται, δικαιώνοντας τους αγώνες των προγόνων του, αντλώντας δύναμη από την παρακαταθήκη που το όνομα Λακωνία εκπέμπει διαμέσου των αιώνων.

Η Μακεδονία είναι Ελλάδα
Η Λακωνία δηλώνει Μακεδονία»

Δείτε άλλο θέμα με φωτογραφίες εδώ


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΝΤΕΟ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland